Вијести, Регион

Русија узвраћа санкције Црној Гори

БРИСЕЛ: „Путинове санкције“ су контрапродуктивне и неоправдане

МОСКВА НУДИ АРГЕНТИНИ, БРАЗИЛУ, ЕКВАДОРУ И ЧИЛЕУ ДА ПОВЕЋАЈУ ИЗВОЗ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОДА У РУСИЈУ

  • ФАКТИ: Ово заиста могу само језуити и протестанти! Своје санкције против Русије сматрају и продуктивним и оправданим, а Путинове – све обрнуто! А ЕУ и Американци су још први почели! Узгред: замислите коме ли ће Мило Ђукановић продавати вино? Да „вранац“ неће пити Ренци, Оланд, Меркелова и Камерон?

       

НАДЛЕЖНИ руски државни органи размотриће 7. јула са амбасадорима латиноамеричких земаља могућности њихових повећаних испорука хране на тржиште Руске Федерације.

        Ово је очекивани потез с обзиром да је Москва – указом Владимира Путина – забранила (или битно ограничила) увоз хране и друге агро-продукције из свих земаља које су јој увеле санкције.

        На разговор су позвани амбасадори Еквадора, Бразила и Чилеа и отправник послова амбасаде Аргентине.

        Иначе, реагујући на Путинов указ, амбасадор Европске уније у Москви – Вигаудас Ушацкас – изјавио је забрана увоза хране из земаља које су Русији увеле санкције – неће утицати на позицију ЕУ поводом Украјине. 

         „Не, то неће имати утицаја“ – нагласио је Ушацкас.

        Истовремено је „дипломатски извор из врха ЕУ“ оценио:  да су „Путинове санкције“ – замислите! – „контрапродуктивна и неоправдана мера“. При том је указао: да ће реакција Брисела уследити након што Москва објави списак производа (по земљама) чији увоз у Русију ће бити забрањен или ограничен.

        Санкције Русији досад су, поред ЕУ и САД, увеле ове земље: Канада, Јапан, Аустралија, Швајцарска, Норвешка, Црна Гора, Исланд, Албанија и Лихтенштајн.

        Агенција РИА Новости објавила је да „списак“ већ готов.

БРИСЕЛ: „Путинове санкције“ су контрапродуктивне и неоправдане

БРИСЕЛ: „Путинове санкције“ су контрапродуктивне и неоправдане

Русија узвраћа санкције Црној Гори

И Црна Гора биће на удару контрамјера Русије, која је прогласила једногодишњу забрану увоза одређених пољопривредних производа из земаља које су јој увеле санкције или су се придружиле таквим мјерама

Из црногорског Министарства спољних послова и европских интеграција најавили су да ће највјероватније данас реаговати поводом одлуке руске администрације, преноси подгорички „Дан“.

Влада Црне Горе раније се придружила закључцима Савјета Европске уније, којим је за 53 руска и украјинска држављанина забрањен улазак у земље ЕУ и располагање средствима.

Мјере су утврђене као одговор на санкције које су уведене Русији због украјинске кризе.

Забрана увоза пољопривредних производа, како је предвиђено, ступиће одмах на снагу. Руске власти имају задатак да утврде конкретну листу пољопривредних производа чији ће увоз бити забрањен.

Москва забрањује увоз воћа и поврћа из ЕУ и свих пољопривредних производа из САД

БЕЛА КУЋА САОПШТИЛА – ДА ЋЕ „ПУТИНОВЕ САНКЦИЈЕ” ДОДАТНО ИЗОЛОВАТИ РУСИЈУ И НАШТЕТИТИ ЊЕНОЈ ЕКОНОМИЈИ

РУСИЈА ће – како је саопштио заменик шефа њене службе за надзор на прометом и квалитетом пољопривредних производа и хране Алексеј Алексејенко – потпуно забранити увоз увоз воћа и поврћа из земаља Европске уније.

Најавио је и потпуну забрану увоза пољопривредних производа из САД, укључујући и пилеће месо („ноге Буша”).

Москва је још 1. Августа забранила увоз воћа и поврћа из Пољске.

Бела кућа је – устима представнице своје прес-службе Лоре Лукас-Магнусон – оценила да ће Русија забраном увоза хране и агро-сировина нанети штету својој економији.

„Освета западним компанијама појачаће међународну изолацију Русије и нанети додатну штету њеној економији” – уверено је изјавила.

За разлику од Американаца, Европска комисија као да почиње да омекшава.

Њен представник у Немачкој, Аустријанац Рихард Кихнел, изјавио је вечерас:

„Ми желимо да превладамо логику санкција и да са Русима преговарамо – да бисмо заједно размотрили путеве даљег развоја Украјине. Погрешно је постављање Украјине пред избор: или зближавање са ЕУ или кретање према Русији. Украјина треба да сарађује и са ЕУ и са Русијом јер је важан политички, трговински и транзитни партнер и за ЕУ и за Русију”.

Извор: Факти.рс,РТРС,Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *