Вијести, Регион

Радикали траже од Савета безбедности да ослободи Шешеља

slike_slike_politicari_4_seselj_986571274

БЕОГРАД-Комитет за одбрану председника Српске радикалне странке (СРС) Војислава Шешеља очекује да ће Савет безбедности УН хитно поништити поступак против Шешеља пред Хашким трибуналом и пустити га на слободу, изјавио је данас заменик председника СРС Немања Шаровић.

Тај комитет је Савету безбедности упутио захтев за контролу деловања Хашког трибунала у процесу против Шешеља, пред редовно децембарско заседање на којем ће се разматрати извештај председника Хашког трибунала Теодора Мерона и главног тужиоца Сержа Брамерца. Шаровић је рекао да је неопходно да Савет безбедности УН хитно реагује као контролни и надређени орган над радом Хашког трибунала после готовор 11 година „кршења људских права Шешеља“.

Додао је да је у писму наглашено да је Трибунал на „најгрубљи могући начин“ у току поступка кршио основна људска и процесна права председника СРС и да је он без ваљаног правног основа у притвору 11 година а да му још није изречена ни првостепена пресуда, што је преседан у међународном праву.

Расправно веће Трибунала у процесу против Шешеља позвало је јуче оптуженог и тужилаштво да се изјасне о наставку поступка после изузећа судије Фредерика Хархофа. Рок за изјашњавање је 14 дана од када Шешељ буде добио превод јучерашње одлуке на српски језик.

По ранијој препоруци потпредседника Трибунала Кармела Ађијуса, Шешељ и тужилаштво би требало да се изјасне „о питању да ли поново саслушати читав предмет, или наставити поступак са новоименованим судијом“. Шешељу, који се брани сам, суди се за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и Босни и Херцеговини, од 1991. године до 1993. године.

У притвору Трибунала је од 24. фебруара 2003, када се добровољно предао, чим је објављена оптужница. После једног неуспелог покушаја и Шешељевог штрајка глађу, суђење је почело 2007. године, а извођење доказа је окончано прошле године. У завршној речи у марту тужиоци су тражили казну од 28 година затвора, а Шешељ је тражио да буде ослобођен.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *