Вијести, Регион

Пирот: Више од 4.000 посетилаца на Сајму пеглане кобасице

Више од 4.000 посетилаца, од чега половина из суседне Бугарске, у суботу је у Пироту присуствовало манифестацији Сајам пеглане кобасице на којој се представило 40 произвођача овог јединственог специјалитета који је све траженији на домаћем али и страном тржишту.

pirot1

 

Међу 40 произвођача, окупљених у Спортској хали „Кеј“, стручни жири је за најбољег произвођача прогласио Предрага Станковића-Мрњака, за најуређенији штанд проглашен је штанд „Пироћанац“ Мише Ћирић, а титулу апсолутног победника понео је Миша Тошић.

Тошић је изјавио да је, осим рецептуре, за квалитетну пеглану кобасицу неопходно најквалитетније месо.

„Треба користити само најквалитетније врсте меса, од стоке са испаше, а не из това, значи са Старе планине и у томе је тајна квалитетне пеглане кобасице. Велика ми је част што сам понедо титулу апсолутног победника ове године“, казао је Тошић.

Промотер овогодишњег Сајма био је популарни глумац Милан Лане Гутовић, који је изјавио да је одушевљен пиротским специјалитетима и да би пеглана кобасица требало да постане не само српски, него и светски познат производ и бренд.

„Осим кобасице, која је одлична, пробао сам и бундеву и сок од дрењина, који је фантастичан и то бисте требали да заштитите“, казао је Гутовић.

Осим посетилаца из суседне Бугарске, на Сајму је било посетилаца и из Македоније и Републике Српске.

Председник општине Пирот Владан Васић казао је Пирот коначно добио врхунску туристичку манифестацију по којој је постао препознаљив.

„Сајам је превазишао сва наша очекивања. Има много више посетилаца који нису из Пирота него Пироћанаца и ја се надам да људи који се баве сточарством и пољопривредом умети то да искористе, јер је управо економија основна сврха оваквих манифестација“, изјавио је Васић.

 

Пиротска пеглана кобасица је због својих, како се често истиче, афродизијачких својстава, позната и као „пиротска вијагра“.

Праве се искључиво од најквалитетније овчетине и телетине, па чак и магарећег, коњског и козјег меса.

Производе се током зимских месеци, тако што се без икакве термичке обраде и конзерванаса суше на промаји и свакодневно „пеглају“ флашом пуном воде. На тај начин се из кобасица истера сав кисеоник чиме се спречава кварење меса.

Због такве технике, која им на крају да облик потковице, добиле су име пеглане кобасице.

Извор. Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *