Вијести, Регион

Лекар описао девет типова корупције у здравству

klinicki-centar-nis_vel

Директор Клиничког центра у Нишу др Зоран Радовановић, у несвакидашњем писму, описао је девет најчешћих начина на које медицинари траже новац.

У опсежној кампањи за сузбијање корупције, он је упутио молбу пацијентима да му лично пријаве покушај тражења мита, преносе „Новости“.

Др Радовановић је предочио и девет „типова“ здравственог особља које тражи мито: „Јавите кад вас из Клиничког центра шаљу на преглед у приватну ординацију, а образложења су најчешће нормалној особи бесмислена. Или када вас из другог места, ван Ниша, упуте баш код тог и тог лекара. И када кажу да апарат у КЦ Ниш није добар, већ је бољи у тој и тој приватној ординацији. Или, траже новац и убеђују како је најбоље решење епидурална анестезија“, објашњава он.

Директор Клиничког центра указује и да је једна од „комбинација“ када се пацијенткињи тобоже води трудноћа, а обећају да ће баш тог дана, када је термин за порођај, они бити на послу, иако нису у распореду. „Пријавите ми и када вам одлажу интервенцију по неколико пута, уз најчешће бесмислена објашњења, или када пацијента пошаљу у баш ту апотеку, где има само „тог“ лека. Или, када обећавају сређивање интервенције негде у Београду, са појашњењем да је конкретни лекар тамо најбољи, да ће вам они средити упут, али да се тамо нешто плаћа (јер деле паре!)“, стоји у јавној поруци.

Др Радовановић наводи да има још доста „комбинација“ које зна, али да недостају управо докази пацијената. Указује да постоје примери када се пацијент „умара“ непрекидним одлагањем операције или дијагностике, да би на крају питао шта треба да уради да би била предузета интервенција. Дешава се и да лекар пацијенту препоручује преглед у својој или приватној клиници на којој ради, под изговором да је тамо гужва мања.

„Свакоме ко ми пријави покушај тражења мита, гарантујем дискрецију и медицинске услуге због којих је дошао у Клинички центар, без одлагања“, наводи др Зоран Радовановић.

Др Радовановић констатује да су објективне околности, које погодују корупцији, листе чекања, „уска грла“ због опреме и кварови, на чију се поправку чека дуго или је прескупа. Уначе, најчешћи поводи за пријаве које су ранијих месеци анонимно стизале у нишки Клинички центар, јесу тарифа до 300 евра за епидуралну анестезију при порођају, више стотина девизних новчаница за „убрзавање“ операције и преусмеравање пацијената у приватне клинике.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *