Вијести, Регион

Грађани све теже измирују режије

001749

Чак 41 одсто домаћинстава у РС муку мучи са плаћањем станарине, режија или кредита, а 74 одсто њих не би могло поднијети изненадани трошак од 380 марака.

Ово је показала анкета о потрошњи домаћинстава и сиромаштву која је спроведена у 2011. години на укупно 2.437 домаћинстава у РС, коју објавио Завод за статистику Српске.

Исти подаци показују да 31 одсто њих због лоше финансијске ситуације не може својој породици обезбиједити рибљи оброк бар сваки други дан.

Исто тако, нешто више од 16 одсто анкетираних домаћинстава нема адекватно гријање стана или куће, а 50 одсто их не посједује властити аутомобил. Чак 12 одсто испитаних породица нема веш-машину, 3,4 одсто нема телевизор, док 7,3 одсто нема никакав телефон.

На питање како на крај излазе са својим уобичајеним мјесечним трошковима, 41 одсто домаћинстава је одговорило да то успијева веома тешко, 25,8 тешко, 13,4 веома тешко, 9,9 прилично лако, а само 3,9 одсто анкетираних породица је одговорило да то постиже врло лако.

Обрад Белензада, предсједник Конфедерације синдиката РС, сматра да су радници који имају плате од 300 КМ најбољи економисти и стручњаци, јер они једини знају како се од толике плате преживљава.

„Недавно је нека од институција изашла с податком да чак 44.000 радника у РС прима плату од 380 КМ, што значи да највећи број радника има ове ниже плате. Овдје је сувишно било шта коментарисати, јер мислим да су ти људи прави стручњаци ако са толиким примањем успију преживјети мјесец за мјесецом“, истакао је Белензада.

Према његовим ријечима, надлежни у овој области хитно треба да се запитају како је људима који имају овако ниска примања, а посебно како је онима који уопште не примају плате.

Сличног мишљења је и Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС, која је навела да је логично да људи имају проблеме с редовним плаћањем трошкова ако им касне плате или ако само добијају дио плате.

„У задњих годину дана плате све више касне јер једноставно нема новца, а проблем је што и људи који раде немају новца и не могу редовно плаћати уобичајене трошкове“, истакла је Мишићева.

Она је казала да је додатни проблем што се грађани више не могу ни задуживати, јер су тај начин финансирања већ „потрошили“. „Сад су стигли на наплату и ти кредити и све скупа кад се узме, дошло је до великог срозавања стандарда грађана. Ова ситуација, која је по мом мишљењу безизлазна, црвена је лампица политичарима, који би коначно требало да почну да се баве оним од чега овај народ живи“, оцијенила је Мишић.

Она је казала да очекује да ће ситуација бити још гора у септембру, који је познат као мјесец велике потрошње због почетка школске године, и да ће криза тек тада показати своје право лице.

Месуд Лакота, секретар Удружења за заштиту права потрошача БиХ, казао је да је ситуација врло тешка, али да је још горе што је у БиХ рецесија тек негдје на половини и да још није ни близу свог максимума.

„Можете мислити како ће бити тек тада. У БиХ 15 одсто становништва сваки дан живи све боље, а остатак све горе и горе. То је реалана ситуација“, истакао је Лакота.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *