Вијести, Регион

У Србији откривене значајне резерве злата

031966

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Србије, Милан Бачевић изјавио је да су откривене значајне резерве злата и бакра у Тимочкој крајини и да се многе стране фирме заинтересоване за геолошка истраживања у Србији, јавља Тањуг.

У претходних годину дана Министарство је издало укупно 51 одобрење за извођење геолошких истраживања минералних сировина и 78 одобрења за хидрогеолошка истраживања, рекао је Бачевић у Клубу посланика, гдје се састао с представницима рудара, поводом обиљежавања Дана рудара, 6. августа.

Највећи интерес, према његовим ријечима, био је за истраживање злата, литија и бора, бакра и пратећих метала, а финансијска улагања у геолошка истраживања износила су 6,6 милиона евра.

 

Министар је истакао да држава није одустала од развојне политике да рударство подигне на ноге, с обзиром на то да само од те привредне гране Србија може имати значајне приходе. Бачевић је оцијенио да држава нема право пропустити тако велику развојну шансу какву има у подручју рударства.

 

Ускоро споразум о геолошким истраживањима с Кинезима

 

Држава Србија ускоро ће потписати споразум о геолошким истраживањима с кинеском државном компанијом Битек, најавио је јуче министар рударства Милан Бачевић, након састанка с представницима те твртке.

 

Фирма Битек Рсорсис из Пекинга, чији је оснивач државни геолошки институт Кине, већ неколико година је присутна у Србији преко компанија Рио Тинто и фирме Авала Рисорс.

 

Бачевић је појаснио да је у питању сарадња „која не производи обвезе, већ научна и технолошка сарадња“ између Геолошког завода Србије и Геолошког института Кине.

 

Сличан споразум Србија је потписала прије двадесетак дана у Бјелорусиији с њиховим Геолошким заводом који има „сјајну опрему“, рекао је министар.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *