Вијести, Свијет

Асад:Једино рјешење за кризу „гвоздена песница терору“

031940

Сиријска криза може бити ријешена једино задавањем жестоког ударца терору, изјавио је сиријски предсједник Башар ал-Асад, мислећи на побуњенике који се боре против његовог режима.

„Никакво рјешење не може бити постигнуто с тероризмом, изузев задавања ударца гвозденом песницом“, рекао је синоћ Асад, а пренијела је сиријска државна телевизија.

Сиријски предсједник је обећао да ће „смождити побуњенике“ који покушавајуи да га свргну, истакавши да се Сирија налази између два избора – „државе закона или државе којом владају лопови и бандити“.

Асад је говорио за вријеме традиционалне рамазанске вечере ифтар којој је присуствовао са владиним званичницима, вјерским представницима, члановима синдиката и политичких партија, пренијела је агенција АФП, позивајући се на сиријску државну агенцију САНА.

То је било друго јавно појављивање Асада током ове седмице, након што је у четвртак посјетио сиријске трупе у предграђу Дамаска Дараџа на прослави Дана армије.

„С тероризмом се не може обрачунати политички, већ га треба ударити гвозденом песницом“, рекао је Асад.

Асадове трупе су у посљедња два мјесеца оствариле побједе, углавном у близини главног града Дамаска и у стратешкој централној провинцији Хомс која повезује Дамаск са Асадовим упориштима на сиријској обали.

Сиријски предсједник је рекао да је његова армија, која је формирана за борбу у конвенцијалном рату против њеног главног непријатеља Израела, била у стању да се прилагоди герилском рату са којим се суочава.

Он је критиковао државе Персијског залива које, како је рекао, захтијевају демократију у Сирији, упркос кршењу људских права у њима самима.

„Нихови политички системи припадају средњем вијеку гдје не постоје ни парламенти, ни избори“, рекао је Асад.

Саудијска Арабија и Катар су међу највећим савезницима сиријске опозиције, подсјетио је АФП.

Према подацима Уједињених нација, у грађанском рату у Сирији, који је избио у марту 2011, до сада је погинуло више од 100.000 људи.

Сиријска влада за нереде у земљи окривљује „терористичке групације“ које добијају подршку из иностранства.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *