Вијести, Регион

Федерација у јуну добија нови устав?

030096
Експертна група за реформу Устава ФБиХ упутила је данас у парламентарну процедуру прочишћени текст коначних рјешења и препорука за реформу Устава ФБиХ, који ће бити на дневном реду сједнице оба парламентарна дома у току овог мјесеца, потврдили су „Независним“ Вехид Шехић и Касим Трнка, чланови Експертне групе.

У коначна рјешења, којим би Федерација рационализирала администрацију и кантоне те смањењем енормне јавне потрошње годишње уштедјела милионе КМ, на крају су уграђене одређене сугестије и примједбе које су се могле чути од учесника дводневне конференције о реформи Устава ФБиХ, одржане у организацији америчке амбасаде 14. и 15. маја у Сарајеву.

За разлику од Нацрта препорука за реформу Устава, у коначни текст представници власти успјели су испословати одредбу по којој „именовани и изабрани функционери по престанку обављања функције имају право на плату за вријеме утврђено законом, уколико су на функцији провели читав мандат“.

У најкраћем, стоји да и даље остаје одредба да су кантони федералне јединице, односно да су кантони једнакоправни, при чему би се израз „границе“ замијенио ријечима „разграничена подручја“. С обзиром на то да је Експертна група предложила рационализацију, односно укидање одређеног броја од укупно 10 кантона у ФБиХ, несумњиво ће ово бити једно од оних питања о којима ће се водити бурна парламентарна расправа.

Ново је и да се мора осигурати пропорционална заступљеност према попису становништва из 1991, „а ради осигурања једнакоправности грађана и народа, те једнаких шанси приступу радним мјестима, институцијама власти и јавним установама“.

“Убачена одредба по којој функционери по престанку обављања функције имају право на плату”

Експертна група, на основу нових сугестија и примједби, предлаже да се Уставом утемељи ново стално тијело у ФБиХ (вијеће за координацију), које би сачињавали предсједници парламената и влада те поједини министри. Ово тијело би, наиме, усклађивало политике и правне регулативе између федералних и кантоналних власти, као и обавезе које проистичу из међународних односа, као што је преузимање правне стечевине ЕУ.

Након различитих сугестија и мишљења, Ескпертна група је предложила и нову одредбу по којој „Представнички дом и Дом народа могу изгласати неповјерење Влади само ако предсједник Парламента, у сагласности са потпредсједницима, на истој сједници додијели мандат новом мандатару, а он и Влада буду изабрани у поступку утврђеном ранијим препорукама“.

Према коначном тексту рјешења, из постојећег Устава брисаће се и одредбе о Судској полицији, а њена позиција ће бити уређена законом.

На крају прочишћеног теста коначних препорука за реформу Устава ФБиХ, Експертна група закључује да „нови текст захтијева нови уставни закон“ како би била уређена прелазна рјешења, при чему је неопходно извршити промјене низа других закона, укључујући и Закон о расподјели јавних прихода у ФБиХ.

„Имајући у виду да ће пракса бити најбољи критичар усвојених уставних промјена, сматрамо цјелисходним да Парламент ФБиХ најкасније након два изборна циклуса треба да одлучи о потреби даљег усавршавања уставног система Федерације БиХ“ закључује Експертна група.

Неки од кључних приједлога

– Укидају се институције предсједник Федерације и потпредсједника

– Тренутни број кантона економски неодржив и треба га смањити

– Уводи се институција предсједника Парламента и два потпредсједника

– Предсједника Парламента бирају из својих редова посланици и делегати

– Предсједник Парламента, уз сагласност два потпредсједника, предлаже мандатара за састав владе

– Предсједник Парламента даје помиловања и додјељује одликовања

– Влада ФБиХ прелази на парламентарни концепт и биће колегијално тијело извршне власти

– Владу чине предсједник, три потпредсједника и министри

– У Влади мора бити најмање 20 одсто припадника сваког конститутивног народа

Мун: Снажна подршка

Патрик Мун, амерички амбасадор у БиХ, данас се огласио саопћењем за јавност у којем је нагласио да „Влада САД снажно подржава ове препоруке“.

„Сада очекујемо да изабрани званичници ФБиХ одлуче да ријеше проблем нефункционалности и високих трошкова који су резултат постојећег Устава, те да побољшају функционалност, ефикасност и финансијску исплативост ФБиХ. Снажно апелујем на њих да изаберу пут који ће, у коначници, водити ка просперитету и развоју. Имајући у виду свеобухватну подршку јавности, реално је очекивати да ће изабрани званичници реаговати брзо како би промијенили Устав ФБиХ на основу ових препорука. Нема сумње да ће бирачи оцјењивати њихове поступке у вези с овим препорукама на изборима идуће године“, навео је амбасадор Мун.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *