Вијести, Регион

Партије из БиХ против уступака Загребу

021884
У спору са Хрватском у вези с висином царинских стопа интерес БиХ мора бити заштићен, сматрају представници политичких партија.

Одговарајући на питање да ли БиХ треба да попусти и пристане да и након уласка Хрватске у ЕУ 1. јула дозволи тој земљи да робу у БиХ извози по повољнијој царинској стопи, ставови варирају од благог опреза па до отворене осуде, како су истакли, притиска на БиХ од стране Загреба и Брисела.

Ана Тришић-Бабић, замјеник министра вањских послова БиХ и члан Главног одбора СНСД-а, очекује да БиХ остане при одлуци да не буде попуштања, али упозорава да БиХ ни досад није у потпуности искористила погодности које су јој пружили чланство у ЦЕФТА и погодности фаворизовања бх. робе на европским тржиштима које ЕУ примјењује за БиХ.

„Хрватска ће морати напустити ЦЕФТА, али она, са друге стране, добија пуно веће погодности које јој пружа чланство у ЕУ, од фондова па преко заједничке политике“, сматра Тришић-Бабићева. Она истиче да БиХ треба у први план да стави интересе своје привреде.

Притисак Хрватске и ЕУ на БиХ је „безобразлук и позив БиХ да сама себи стави омчу око врата и објеси се“, оцијенио је Младен Босић, предсједник СДС-а.

„Очекивали смо да ће ЕУ предложити нешто што би помогло грађанима БиХ да побољшају животни стандард и преживе ова тешка времена. Овако они показују да им је једини интерес да повуку што више средстава из овако сиромашне државе. Мислим да политичари у БиХ треба да преиспитају свој однос према ЕУ“, рекао је Босић.

“БиХ ни досад није у потпуности искористила погодности које јој је пружило чланство у ЦЕФТА”

БиХ мора да направи анализу шта губи, а шта добија истрајавањем на ставу да не дозволи ниже царине хрватској роби, поручио је Драган Вранкић, члан Предсједништва ХДЗ БиХ и бивши министар финансија и трезора БиХ, па тек након тога донесе коначну одлуку.

Појаснио је да није ни за ни против, јер, како истиче, не води политику црно-бијело.

„Још немамо анализу што ће се догодити ако ми то урадимо, а Хрватска узврати неким својим мјерама. Ја нисам заговорник политике на националној основи, па да, ако сам Хрват, браним Хрватску. Интерес БиХ мора бити заштићен, а он ће бити заштићен ако водимо политику чистих рачуна са нашим сусједима“, рекао је Вранкић.

БиХ треба истрајати на заштити БиХ, поручио је Мирсад Ђапо, потпредсједник СДП-а БиХ, али у складу с европским стандардима.

„Тамо гдје не морамо попуштати притисцима и не требамо, а оно што је наша обавеза према Европи треба потпуно провести и интерес привреде ставити у први план. Лично сам на фону – а то је и на линији моје партије – да истрајемо на овом ставу. Никаквим притисцима који ће довести БиХ у још тежу ситуацију не треба попустити“, рекао је Ђапо.

Из ХДЗ 1990 и СББ-а до закључења броја „Независних“ нисмо добили одговор.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *