Вијести, Регион

Два правца: Конфедерација према Дејтону или распад

156693

БАЊАЛУКА – Кабинет предсједника Републике Српске Милорада Додика објавио је документ „Дејтонска структура БиХ и правни положај Републике Српске“ у коме се наводи да за БиХ постоје два правца: конфедерација са надлежностима предвиђеним Дејтоном или распад на три етничке територијалне јединице.

У обимном документу се наводи да је много пута указано да је БиХ неуспјешна држава те да не постоји већинска идентификација са садашњом БиХ усљед неријешних међунационалних сукоба испољених у грађанском рату.

Република Српска као републички празник обиљежава 21. новембар, као дан када је 1995. године у Дејтону, у САД, парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса.

Овим датумом показујемо значај тог датума и исказујемо опредјељење за поштовање Дејтонског споразума, као међународног уговора којим је, не само завршен рат у БиХ, већ и одређено постојање и систем функционисања БиХ као сложене државе – истиче се у саопштењу из Кабинета предсједника Републике Српске.

У обимном документу анализирана је изворна дејтонска структура БиХ и истакнута значајна овлаштења ентитета.

У документу се истиче да је Дејтон предвидио само десет надлежности институција БиХ те да је изричито наведено да све друге надлежности, које нису набројане као надлежност БиХ, спадају у домен ентитета – Републике Српске и Федерације БиХ.

У поглављу које третира питања референдума подсјећа се да у федералном законодавству САД референдум не постоји, али да има широку примјену унутар америчких држава.

Референдум представља заштиту права федералних јединица које могу заказати гласање ако сматрају да су њихова права повријеђена.

На примјеру БиХ, то значи да расписивање референдума припада ентитетима, јер није изричито дато у надлежност БиХ.

Документ садржи анализу свих важних сегмената дејтонске структуре БиХ, уз подсјећање да је БиХ створена међународним уговором и да може постојати само на тај начин.

У документу се наводи да су и Венецијанска комисија и политички аналитичари оцијенили да је Федерација БиХ неодржива уставна конструкција.

Будућност БиХ оцртава се у два могћа правца, наведно је у документу.

Први је уставна реконструкција Федерације БиХ и формирање хрватске територијалне јединице, чиме би били створени услови за БиХ као конфедерацију са надлежностима које су утврђене Дејтонским споразумом за заједничке органе.

А, други је распад БиХ опет на три етничке територијалне јединице, чак и у условима да претходно не буде ријешено хрватско питање.

Оптимално би било да БиХ буде цијела из три дијела, тиме би и међународни уговор могао опстати као један од највећих успјеха америчке спољне политике – наведено је у обимном документу „Дејтонска структура БиХ и правни положај Републике Српске“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *