Вијести, Регион

Црна Гора укида Американцима имунитет

reg-vasiljevic_620x0-620x330

Подгорица – Европски парламент позвао је преко свог известиоца, Британца Чарлса Тенока, званичну Подгорицу да усклади став о Међународном кривичном суду са заједничком позицијом ЕУ о интегритету Римског статута, што је и одлука Савета министара.

Резолуцијом се тражи да Црна Гора преиспита билатерални споразум о имунитету са САД из 2007. године који обавезује потписнике да држављане друге земље осумњичене за злочине против човечности, ратне злочине и геноцид не изручују органима МКС.

По том документу САД задржавају јурисдикцију над својим особљем које се налази у Црној Гори, па ће Црногорци под притиском Брисела морати да преиспитају уговор са Вашингтоном.

„Заједничка позиција свих држава Европске уније је признавање МКС и Црна Гора је обавезна да то одмах прихвати ако жели да настави путем који води у Европу. Како је одлука Савета министара ЕУ у директној супротности са споразумом који Црна Гора има са САД, произлази да је једино решење да се тај споразум раскине“, каже за „Новости“ мр Вељко Васиљевић, функционер Демократског фронта и члан скупштинског Одбора за европске интеграције.

И са становишта међународног права то би било логично решење. Споразум је само билатерални, а одлука Савета министара је међународна и има већи значај, додаје Васиљевић.

„Уставом Црне Горе је дефинисано да су потврђени међународни уговори и општеприхваћена правила међународног права део унутрашњег поретка, који имају примат над домаћим законодавством. Не треба посебно објашњавати да одредбе билатералног споразума са САД нису општеприхваћене“, каже наш саговорник.

„Такође се може рећи да одредбе тог споразума не спадају у потврђене међународне уговоре, јер су у супротности са међународним правним нормама, што потврђује и контекст одлуке Савета министара ЕУ.“

И без много правних и политичких тумачења свакоме је јасно да тај билатерални споразум ствара неједнакост међу људима, објашњава Васиљевић. Треба имати у виду да је проблематични споразум са САД Црна Гора склопила у посебним околностима, брзоплето и водећи се тренутним личним амбицијама и интересима уског политичког врха.

Васиљевић подсећа да је Црна Гора прихватајући одлуку Савета министара ЕУ признала надлежност Међународног кривичног суда.

„Нажалост, њена извршна власт потписник је непринципијелног и противуставног споразума са САД, којим се америчким држављанима даје имунитет од одговорности пред црногорским судовима и МКС „, каже Васиљевић.

„Црна Гора овим документом дозвољава изузетке од одговорности и тиме се директно дистанцира од елементарних принципа правде, једнакости, па и суверенитета дефинисаног Уставом.“

Односи се махом на војнике

Оно што је посебна околност коју многи заборављају јесте чињеница о којим се то, у ствари, америчким држављанима ради. То сигурно нису амерички универзитетски професори, дипломате, судије, студенти или радници. Тај споразум примарно се односи на америчке војнике који би требало да буду стационирани овде уколико Црна Гора постане чланица НАТО, објашњава Васиљевић.

„Ради се о грађанима са специфичним психо-социолошким својствима. Не треба заборавити колико проблема има у самим САД везано за социопатска стања њихових војника у служби војних ветерана. Ово је важно напоменути са становишта обичног грађанина и бриге за сопствену државу“, додаје Васиљевић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *