Вијести, Регион

Апсурд деценије: Газда Језди ћемо да платимо 150.000 евра одштете?

jezdimir-vasiljevic-sudenje-guverner-zlato-stevan-protic-zet-dragan-antonij-1328585176-116176-620x330

Београд – Јездимир Васиљевић има право да тужи државу за неосновани боравак у притвору, у ком је провео четири и по године, јер није правоснажно осуђен.

Да ли ће власник некадашње пирамидалне штедионице „Југоскандик“ и тужити државу одлучиће након што његови адвокати добију писани отправак пресуде Апелационог суда којом је због апсолутне застарелости одбијена оптужба против њега.

Професор кривичног процесног права Милан Шкулић објаснио је у изјави за Тањуг да према закону, лице према ком поступак није окончан правоснажном осуђујућом пресудом може да тражи одштету од државе за време које је провело у притвору.

У конкретном случају, Васиљевић има статус лица које је било неосновано у притвору пошто је поступак завршен одбијањем оптужби због застарелости кривичног гоњења и може да поднесе одштетни захтев против државе, рекао је Шкулић.

Бранилац Васиљевића адвокат Бранка Табароши рекла је Тањугу да је Васиљевић у притвору провео четири и по године.

Она је напоменула да још није добила писани отправак пресуде Апелационог суда, и да ће о одштеном захтеву одлучити након што одлуку види, али да ће вероватно тражити одштету.

Вредност надокнаде за дан без слободе кошта од 4.000 до 11.000 динара, што значи да би Васиљевић могао да узме од државе и до 150.000 евра одштете.

Међутим прехтодно би морао да преговара са државом о висини накнаде јер је по закону обавезна најпре споразумна нагодба о одштети а ако до ње не дође лице има право да поднесе тужбу за накнаду штете.

Апелациони суд у Београду преиначио је пресуду којом је Васиљевић познат и као „газда Језда“ био осуђен на пет година затвора и због процесних разлога застарелости кривчног гоњења одбио оптужбу против њега.

Васиљевић је иначе два пута бежао из земље. Први пут 1993, након краха штедионице, али је 2000. ухапшен на београдском аеродрому Никола Тесла.

Након вишегодишњег суђења, Васиљевић је поново из Србије побегао 2006. године и суђење је тада било прекинуто. Због бекства му је пропало и јемство од око милион евра хипотеком на кући на Дедињу, коју је за њега заложио пријатељ.

Држава је у међувремену наложила продају куће како би се наплатила за пропало јемство али тај поступак до данас није спроведен јер је Васиљевићев пријатељ у медувремену преминуо а над кућом се води оставинска расправа…

Васиљевић је у Централном затвору у Београду био поново од 26. марта 2010. године, када је изручен Србији из Холандије, у којој је годину дана раније ухапшен по српској потерници. Притвор му је укинут на дан кад је изречена првостепена пресуда 20. фебруара 2013. Данас, он хода уз помоћ штака и често се жали на лоше здравствено стање.

Сви оптужени су током процеса негирали кривицу за злоупотребу службеног положаја, преваре и утаје у вези с пирамидалном штедњом у „Југоскандику“.

Почетком деведесетих, хиљаде људи широм Србије улагале су новац у Југоскандик, како би уз високе камате извукли велики профит за кратко време. Многи су продавали некретнине, возила и драгоцености да би новац уложили у штедионицу и брзо након њеног краха „остали празних шака“.

Народна банка Србије у више наврата покушавала је да вештачењима утврди тачну штету као и вредност имовине Југоскандика.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *