Живот и Здравље

Животни стандард Швајцараца међу највишим у Европи

011922
Према подацима швајцарског Федералног завода за статистику, животни стандард у Швајцарској је међу највишим у Европи, а испред те земље су једино Луксембург и Норвешка.

Међу европским државама постоје велике разлике у квалитету живота, а у новим чланицама Европске уније велики број људи не може себи да приушти коплетан оброк сваки други дан, преноси швајцарски лист 24 сата.

Животни стандард у Швајцарској, мјерен расположивим приходима, израженим у куповној моћи, у 2011. нашао се на трећем мјесту у Европи, према истраживању швајцарског Завода о приходима и условима живота у европским државама.

Према овом показатељу, Швајцарска је у четири пута бољој позицији од Румуније, Летоније и Бугарске, а два пута од Грчке.

Исти извор наводи да популација земаља које су се Европској унији придружиле 2000-тих година живи најмање добро, тако да свака трећа особа у Летонији и Мађарској, на примјер, не може себи да обезбиједи сваки други дан оброк који садржи месо, пилетину или рибу.

Ова пропорција у Бугарској износи чак 50 одсто, док је у еврозони осам, а у Швајцарској мање од два одсто популације.

Такође, четвртина становника Европске уније има потешкоћа да састави крај с крајем, док је њих у Швајцарској 12,5 одсто.

У неједнакој расподјели прихода, Швајцарска је блиска европском просјеку. Укупни износ прихода 20 одсто најбогатијег становништва већи је 4,5 пута од укупних примања 20 одсто најсиромашније популације, а у Европи овај индикатор варира између 3,3 и 6,8 пута.

Највеће неједнакости у приходима су у Шпанији, Летонији, Бугарској, Руминији, Грчкој и Литванији, а најмање у Исланду, Норвешкој, Чешкој, Словенији, Шведској и Финској.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *