Живот и Здравље

Шетњом против дијабетеса

setnja_620x0

КРАТКА шетња одмах после оброка, умереним темпом, може бити најједноставнија и најкориснија стратегија у борби против дијабетеса, посебно за старије особе. Истраживања америчких научника показала су да 15-ак минута хода, око пола сата после сваког оброка, смањује ниво шећера у крви, баш као и шетња у трајању од 45 минута ујутро или касно послеподне.

Али, научници су открили и да је шетња после вечере кориснија од дуже послеподневне шетње с обзиром на снижавање шећера, глукозе, у току ноћи. Рекреација после оброка је посебно важна зато што смањује ниво глукозе у крви, која је обично повишена три сата после вечере, тврди вођа истраживања др. Лорета Ди Пијетро са Универзитета „Џорџ Вашингтон“. Она истиче да је најбоље шетати после вечере, који је углавном највећи оброк у току дану, што доводи до највећег пораста шећера у крви, а то траје целу ноћ, чак и до јутра. Многи после вечере седе и одлазе у кревет с врло високим нивоом шећера у крви, што је најгора ствар коју можете да учините за своје здравље, сматра др Ди Пијетро.

Ако вежбате, напрезање мишића помаже да се елиминише шећер из крви, па се он складишти у мишићима или јетри. Права мера је око 150 минута вежбања седмично или барем по 30 минута пет дана у седмици.

Коментариши чланак

Коментара

One comment on “Шетњом против дијабетеса

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *