Вијести, Свијет

Путин: Свет је пребродио само најтежу фазу економске кризе

INDONESIA-APEC-SUMMIT

РУСКИ председник Владимир Путин рекао је на самиту лидера Азијско-Пацифичке економске сарадње да не очекује да ће се глобална економска ситуација даље брзо побољшавати.

„Током прошле године, у свету се догодило мноштво промена, а превазиђена је само најтежа фаза светске економске кризе. Не треба рачунати на брзо оздрављење глобалне привреде јер проблеми имају структурни и дугорочни карактер” – упозорио је руски лидер.

Додао је да се „темпо раста зауставља или стагнира и у нашем Азијско-пацифичком региону који је до донедавно био покретачка снага глобалног развоја”.

Путин је истакао да су основни разлози за то акумулирани глобални дебаланси.

„Да би се ти дебаланси отклонили потребан је нови дугорочни модел привредног развоја. Он мора бити оријентисан на раст реалног сектора привреде, стварање квалитено нових радних места и на структурне реформе” – додао је руски лидер.

Путин  је посебно нагласио  да је уверен да је немогуће оздравити глобалну привреду без улагања у људски капитал. Неопходно је отварати нове могућности за добијање савременог и образовања које се тражи.

„Прошле године самит одржавао се у комплексу здања Далекоисточног федералног универзитетау руском граду Владивостоку. Тај универзитет је један од највећих образовних центара Азијско-пацифичког региона” – напоменуо је Путин.

Путин је лидере земаља региона позвао да подстакну национални бизнис да улаже у модернизацију Транссибирске и Бајкалско-Амурске железнице.

Потом је – у име свих – пожелео америчком председнику Бараку Обами, који због тога није диопутовао на Бали, да што пре превлада унутрашнју политичку кризу. При том је нагласио: „То је важно за све јер су САД  највећа светска економија“

На самиту на Балију руска и индонезијска страна су изразиле задовољство што све више земаља, међу којима су и САД, разумеју да се сиријски проблем може решити само мирољубивим средствима, истакао је прес секретар председника РФ Дмитриј Песков. размотрили су сиријску кризи, истакавши што се све више земаља приклања неопходности да је ову кризу могуће решити мирним средствима, рекао је након завршеног састанка двојице председника прес секретар председника РФ Дмитриј Песков.

„Председник Индонезије Сусило Бамбанг Јудојоно дао је највишу оцену напорима Русије и лично председника Путина за допринос решавању сиријске кризе” – рекао је Песков.

Иначе, Јудојоно је Путину честитао рођендан на начин који, у најмању руку, није уобичајен у великој светској политици.

Када је шеф руске државе, који је данас напунио 61 годину ушао у павиљон где се одржава самит Азијско-Пацифичке економске сарадње, дочекао га је индонезијски колега и отпевао му – пратећи се на гитари – песму Happy Birthday to You.

Други учесници сусрета одмах су се прикључили и сами запевали.

За Путина – који је према тврдњи присутних био прилично збуњен – гест изненађења индонезијског колеге био је прилично неочекиван.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *