Вијести, Регион

У Вуковару скинута још једна двојезична плоча

Vukovar-arhivska

ВУКОВАР: Непознате особе скинуле су ноћас у Вуковару још једну двојезичну ћириличну плочу, и то са зграде Центра за социјалну заштиту, јавила је агенција Хина.

У понедељак поподне, такође, непознати починиоци скинули су двојезичне плоче са три зграде – са Завода за запошљавање, Завода за пензионо осигурање и Државног инспектората.

Из вуковарско-сремске полиције навели су да је у току криминалистичко истраживање како би се утврдио идентитет особа које су скинуле и однеле плоче, као и осталих околности које су довеле до тога.

Из „Штаба за одбрану хрватског Вуковара“, који организује разне облике протеста од почетка постављања двојезичних плоча, саопштили су да подржавају скидање табли са зграда хрватских државних институција, али истичу да чланови Сстаба не стоје иза тог чина.

Из те организације упозоравали све одговорне у Хрватској да је „политика бахатости, коју проводи Влада Хрватске над Вуковаром, над бранитељима и страдалницима као и члановима њихових породица, незаконита, неморална, нељудска и самим тиме неодржива“.

„Јуче се још једном показало да ратни страдалници, бранитељи и грађани Вуковара не признају такву политику као мерило вредности и да ће отпори бити само већи ако се таква политика не замени политиком дијалога и мудрости на шта смо позивали“, пише штаб.

Из државног врха Хрватске, која данас обележава Дан независности, 22 године од када је Сабор одлучио да прекине државно-правни однос с Југославијом, још се нису огласили поводом поновног скидања двојезичних плоча у Вуковару.

Прве плоче скинуте су насилно пре више од месеч дана, у првом дану протеста против њиховог постављања.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *