Живот и Здравље

Обогаћена Листа светске баштине

etna2.gif

Са нових пет уписа укупан број природних подручја на свету је достигао 193.

Пном Пен – Унеско је следећи препоруке Међународне уније за заштиту природе (IUCN) уписао пет нових природних подручја на Листу светске баштине – Намиб пешчано море (Намибија), Синђанг Тианшан (Кина), Национални парк Таџик (Таџикистан), Планина Етна (Италија) и Ел Пинакате и Велика пустиња Алтар (Мексико).

„Од пространих пустиња Намибије и Мексика, преко вулкана у Италији, до високих планинских венаца Кине и Таџикистана, сва ова подручја представљају јединствене примере очуване природе”, изјавио је директор IUCN, Програмске канцеларије за југоисточну Европу, смештене у Београду Борис Ерг.

Делегација Србије је такође учествовала на 37. заседању Комитета за светску баштину у Пном Пену, и као једна од 21 чланице Комитета својим активним залагањем допринела је заштити ових изузетно вредних подручја.

Србија се недавно прикључила и великом пројекту за очување Динарида у коме учествује шест земаља из региона, саопштено је из Светског фонда за природу (WWF).

Национални парк Таџик (Таџикистан)

Динариди су препознати као подручје са потенцијалом за упис на Унескову листу светске баштине и IUCN ће пружити неопходну стручну подршку Србији у овом значајном пројекту.

Намиб пешчано море (Намибија)

„Баштина је наше наслеђе из прошлости, наша садашњост и оно што ћемо оставити будућим генерацијама. Вредност подручја уписаних на Листу светске баштине је јединствена и незаменљива за човечанство и као таква, ова подручја припадају људима читавог света”, рекла је директорка WWF програма у Србији Душка Димовић.

Синђанг Тианшан (Кина)

Са нових пет уписа на Унескову листу светске баштине укупан број природних подручја на свету је достигао 193. Ово су најзначајнији и најочуванији природни предели на планети и представљају ретка подручја која могу да задовоље високе критеријуме Унеска.

Ел Пинакате и Велика пустиња Алтар (Мексико)

Да би природна подручја била уписана на листу, потребно је да IUCN изврши детаљну евалуацију подручја предложених за упис и достави их Комитету за светску баштину на разматрање. Србија је 2011. године постала једна од 21 земље чланице комитета.

Глоса: Динариди су препознати као подручје са потенцијалом за упис на Унескову листу светске баштине и IUCN ће пружити неопходну стручну подршку Србији у овом значајном пројекту.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *