Живот и Здравље

Долази време прехлада: Мандарине су ваш савезник

Mandarine-voce-600x465

Антиоксиданси у мандарини могу снизити ниво ‘лошег’ холестерола, а научници тврде да могу да смање и ризик од рака јетре.

Научници на Универзитету Кјото открили су да људи који имају хронични вирусни хепатитис могу смањити ризик од развоја рака јетре ако пију сок од свеже мандарине.

У једногодишњој студији 30 учесника који су имали вирусни хепатитис конзумирало је напитак који садржи сок мандарине на дневној бази, и на крају нису имали никакве знакове рака јетре.

За разлику од њих, међу 45 учесника који нису пили напитак од мандарине, 8,9% развило је рак јетре.

Мандарине су добар извор витамина Ц

Мандарине вам могу дати и до 80% потребног дневног уноса витамина Ц. А витамин Ц је вишеструко користан, на пример у борби са слободним радикалима. То су молекули са непарним бројем електрона које траже свој пар ‘крађом’ електрона из стабилних слободних радикала. Ово узрокује ланчану реакцију, тј прелаз стабилних слободних радикала у нестабилне, што на крају може довести до телесног оштећења, као што су оштећења протеина и оштећења ДНК.

Антиоксиданси помажу у спречавању ове ланчане реакције и заустављају оштећења, а то, између осталог, јача и имунитет.

Мандарине утичу и на холестерол

Антиоксиданси у мандарини могу снизити ниво ‘лошег’ холестерола. То постижу борећи се против слободних радикала који оксидишу холестерол, па се он лако скупља на зидовима артерија.

Накупи ли се холестерол, крв се успорено креће у артеријама, што може повећати ризик од високог крвног притиска, можданог удара, болести срца и обољења јетре.

Мандарине ће вам помоћи да изгубите на тежини

Мандарине су извор дијеталних влакана, чак 3 г влакана на 100 г, а редовно узимање влакана помаже да дуже осећате ситост. Уопштено, деца и одрасли треба да узимају око 20 г влакана дневно. Међутим, можда ћете морати узети и више, зависно о количини калорија које конзумирате.

На пример мушкарци и тинејџери ће можда морати да поједу око 30-35 г влакана дневно. Једући мандарине задовољиће ову дневну потребу са ужитком.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *