Вијести, Свијет

Дамаск предао материјале о отрову

slikacitava

Дамаск – Власти Сирије предали су Организацији за забрану хемијског оружја допунске материјале о залихама отрова у тој земљи и објектима за њихову производњу

„Технички секретаријат OPCW (Организација за забрану хемијског оружја, са сjедиштем у Хагу) је добио од Сирије додатне материјале уз информацију о програму за производњу хемијског оружја предату 21. септембра“, рекао је званични представник генералног секретара УН, Мартин Несирки.

Несирки је рекао да OPCW анализира добијене податке и да ће њен генерални директор Ахмет Узумџу информисати земље чланице о томе на 74. састанку са извршним савjетом у уторак, 8. октобра.

Према одлуци извршног савjета OPCW о уништењу хемијског оружја у Сирији и Резолуцији 2118 Савjета безбjедности УН, усвојеној прије недјељу дана, Дамаск је био дужан да седам дана послије 27. септембра пружи додатну информацију о свом хемијском арсеналу, подсећају агенције.

Прве податке Сирија је предала Организацији 19. септембра.

Тим инспектора OPCW стигао је у Сирију у уторак и послије састанка са сиријским властима у четвртак извјестио о „почетном охрабрујућем напретку“.

Тим је изразио наду да ће почети инспекције на терену и прво онеспособљавање опреме слиједеће седмице.

Несирки је, како преноси АФП, пренео новинарима да је тим похвалио сарадњу са сиријским властима.

Раније су изнијете тврдње да је било неколико случајева употребе хемијског оружја у провинцијама Алепо и Идлиб, као и код Дамаска 21. августа.

И снаге лојалне предсједнику Башару ал Асадду и његови наоружани противници оптужени су за бројне злочине у 30-мјесечном конфликту, који је почео као народни устанак а претворио се у прави рат, у којем је погинуло 115.000 људи, подсјећа француска агенција.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *