Живот и Здравље

Цвекла против малигних болести

Cvekla3-575x380

Цвекла подстиче размену материја у организму, доприноси регулацији крвног притиска, снижава холестерол.

За цвеклу кажу да је у стању да поправи већину тога што је у организму покварено. Јесте да треба да се ставе рукавице док се припрема, али то и није неки напор. Њена дивна црвена боја потиче од проантоцијанидина, борца против малигних болести.

Садржи и бетаин, који је природни противупални агенс. Он заједно са још неким „помагачима“ (нпр. витаминима из групе Б) подржава добро стање нашег кардиоваскуларног система. Од витамина, ту су: Б1, Б2, Б12 (ретко се среће у биљном свету), Ц. Минерали који су заступљени: калијум, магнезијум, фосфор, бакар, јод. Има доста гвожђа, па је чест природни лијек у лечењу анемије.

Захваљујући антиоксидансима и бетаину има ефекат детоксикације, јер подстиче излучивање штетних материја из организма. Целулоза и пектин су добри активатори цревне перисталтике. Цвекла ради „превенцију” обољења јетре, нарочито масне јетре. Важна је за спортисте, јер побољшава издржљивост током тренинга због високог садржаја нитрита који су важни за оксидативне процесе током напора. Такође, убрзава опоравак после тренинга.

Она подстиче размену материја у организму, доприноси регулацији крвног притиска, снижава холестерол, одржава у добром стању крвне судове, подстиче рад јетре. Успорава процесе атеросклерозе и старења. Добра је код деминерализације костију и зуба. Може да се кува, пече, да се прави сок, али нам највише пружа кад је узмемо свежу.

Лишће цвекле је такође јестиво и спрема се слично спанаћу. Није лоше знати у ово време када треба врло пажљиво да се економише, нарочито ако је у питању корисна храна. Њен изглед је можда у потпуној супротности са са свим добрим делима које чини нашем организму, али, цвекла је и храна и лек.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *