Вијести, Свијет

Сирија, хаос у редовима устаника

Sirija1

Слободна сиријска армија покренула офанзиву против исламиста на северу земље. Убијен један од локалних лидера Ал Каиде. Исламисти протерали остале устанике из Азаза, убили једног од команданата. Асадове снаге последњих месеци, наводно, води Касим Сулејмани, ирански оперативац.

Ћорсокак у који су запали сукоби владиних снага и устаника у Сирији, погубно је деловао на безнадежно разједињене побуњенике, који су гро дејстава против снага Башара ел Асада заменили међусобним обрачунима.

Умеренија опција међу устаницима, како на Западу зову групе које нису блиско повезане са Ал Каидом, објавиле су рат исламистима на северу земље и мобилисали све снаге у том региону у покушају да поврате контролу над Азазом, одакле су их исламисти брутално протерали.

Окидач сукоба била је одлука Исламске државе Сирије и Ирака да обзнане циљеве борбе, који како се испоставило, немају претерано везе са свгравањем Асада, већ више са успостављањем исламске државе.

Зато су објавили рат свима који сарађују са Америком и Западом, укључујући и остале побуњеничке групе. Успут, убили су једног од локалних лидера и заробили десетак бораца. Свађа је избила пошто „умерени“ побуњеници нису желели да им предају једног Немца.

Друга страна је одмах реаговала и мобилисала све снаге у региону како би почела коначни обрачун са радикалним исламистима.

У првих неколико сати акције, избило је неколико спорадичних сукоба, а на контролном пункту „умерених“ снага убијен је командант локалне подружнице Ал Каиде, извесни Абу Абдулахи Либи, који се прогласио за емира провинције Идлиб.

Либи је, наводно, кренуо на преговоре о примирју, када су га устаници засули паљбом из аутоматског оружја. Још није утврђено која је од бројних група устаника одговорна за тај напад. Исламисти су, одмах, најавили освету.

Иранац на челу Асадове армије

Њујоркер пише да операцијама Асадове војске, у ствари, командује главни ирански оперативац и први човек Републиканске гарде Касим Сулејмани, који се у Дамаску појавио у тренутку када је изгледало да је пад режима питање тренутка.

Sulejmani.jpg
Касим Сулејмани

 

Позивајући се на читав низ обавештајаца, магазин пише да је Сулејмани организовао прави фронт за одбрану Асадовог режима, који се протеже од шиитских милиција у Ираку, до Хезболаха у Либану и Курда у Сирији.

Сулејмани, наводно, држи координацију свих тих снага у својим рукама, због чега се, суштински, распала офанзива побуњеника. Иран је, наводно, у Сирију упутио хиљаде припадника Републиканске гарде.

„Он тај рат води практично сам“,Њујоркер цитира неименованог званичника америчког министарства одбране. Рапорте му подносе сви: шефови сиријске војске, официри Хезболаха и координатор шиитских милиција.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *