Вијести, Путовања

Туристичка понуда Републике Српске – yз туристу долази и инвеститор

Туристички потенцијал Републике Српске представљен је у Привредној комори РФ. Три су главна правца: ходочасничка путовања, зимски видови спорта и, условно говорећи, гастротуризам, са обавезном посетом винарија и менија попут оног који је понудио један од туроператера Републике Српске: јагње за доручак, а ако се не наједете, може још једно за вечеру.

РС као и читава БиХ у датом тренутку није најочигледније туристичко место за руске грађане. О томе је говорио и потпредседник Привредне коморе РФ Владимир Страшко:

Наше заједничко мишљење је да ако се узме у обзир потенцијал РС, ми још недовољно радимо на развоју туристичких веза.

Амбасадор БиХ у РФ Иван Барбалић је истакао да за тако огромно тржиште као што је руско, потребна је промишљена политика упознавања и наравно, не може се ограничити само Москвом, на шта је господин Страшко одмах понудио помоћ у организовању презентације ван престонице: у сваком случају, постоји преко 150 регионалних одељења привредне коморе.

Прошле године руски грађани су обавили 54 милиона туристичких путовања, рекао је начелник управе за међународну сарадњу Ростуризма Валериј Коровкин – конкуренција за госте из Русије је велика, пошто они, по правилу, не жале новац за путовања. Сада, истина, ситуација се помало променила…

Политичка ситуација, санкције пружају додатне предности за отварање нових туристичких праваца. Многи грађани РФ примили су санкције као личну увреду, док БиХ, несумњиво, пружа могућност да се проведе време управо у пријатељској, добронамерној атмосфери.

Чинило би се, један од главних минуса за развој туризма у БиХ је одсуство директног авионског саобраћаја. Прва ствар – авиони – певало се у старом совјетском филму. У погледу Босне овај принцип не важи, објаснио је Јуриј Барзикин, потпредседник Руског савеза туристичке индустрије.

Постојећи пројекат директног авионског саобраћаја можда није успео, између осталог и зато што смо хтели прво да успоставимо маршруту, а тек онда да формирамо потрошачки ток. Економија то не може да издржи, зато је данас приоритет популаризације конкретног производа из РС – рекреационог, културно-образовног, пословног туризма – и паралелно јачање партнерства на нивоу Привредних комора, зато што се овде спајају власт и бизнис.

Између осталог, Бања Лука је ипак постала доступнија руским грађанима – о томе је за Глас Русије говорио министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Игор Видовић:

Air Serbia је отклонила техничке препреке добром конекцијом и повезаним летовима. Сада руски туриста из Москве за четири сата стиже до Бања Луке преко Београда. Из свог искуства знам да су авиони пуни.

Сматрам јако битним институционално дати значај, као што смо га данас дали, направили смо ту конекцију путем Владе РС, Привредне коморе РФ, представништва РС у Москви. Сад ће се туристичке потенцијале РС промовисати у Русији, а yз туристу долази и неки инвеститор.

Туристичка понуда Републике Српске -  yз туристу долази и инвеститор / Фото: http://www.tpprf.ru/

Туристичка понуда Републике Српске – yз туристу долази и инвеститор / Фото: http://www.tpprf.ru/

Република Срспка има добру понуду, сада је ствар на туристичким организацијама. C матрам да је јако битно да се повезују. Када туриста долази у Бања Луку, није само циљ да посети тај град, циљ је да посети РС, али и шире – да ли је то верски туризам или бањски туризам. Треба обићи и друге делове БиХ.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *