Вијести, Свијет

Виталиј Чуркин: „Прво нека сви сваре данашњу дискусију, видећемо за даље“

САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УН ПОНУШАВА ДА ОБЈЕДИНИ МАЛЕЗИЈСКУ И РУСКУ РЕЗОЛУЦИЈУ О БОИНГУ 777

        САВЕТ безбедности УН ће покушати да „пронађе заједнички именитељ“ и споји приступе садржане у два нацрта резолуција – руском и малезијском, који се тичу авионске несреће Боинга у Украјини – изјавио је стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин по завршетку затворене седнице СБ сазване на иницијативу Москве.

        „Нису постигнути никакви чврсти резултати или договори, али ипак, по мом мишљењу, веома је важно што смо се растали настројени да покушамо да пронађемо заједнички именитељ и пробамо да видимо како да наш и малезијски приступ спојимо како би СБ могао да направи следећи корак“ – цитира дипломату агенција ТАСС.

        Чуркин је истакао да Русија предлаже да се повећа улога генералног секретара УН у истрази о авионској несрећи.

        „Позвали смо да се активира улога генералног секретара која је предвиђена резолуцијом 2166. Постоји цео низ одредби о већем учешћу свих заинтересованих страна  у истрази која се води. Ми не скривамо да имамо низ питања о томе како се водила та истрага“ – казао је руски дипломата. По његовим речима, током затворене седнице представници других земаља у СБ инсистирале су на томе да се она води „беспрекорно“.

        „За нас је најважније да видимо какву позитивну улогу може да настави да игра Савет безбедности“ – истакао је Чуркин. По његовим речима, у овом тренутку нису заказане никакве даље консултације о нацрту резолуције.

        Стални представник Русије није желео да прогнозира када би документ могао да буде размотрен. „Прво треба сви да сваре данашњу дискусију. Видећемо шта ће бити даље“ – нагласио је он.

        Чуркин је изразио уверење да је СБ УН способан да изнађе одговарајуће решење о резолуцији.

Виталиј Чуркин

Виталиј Чуркин

Руски дипломата је апеловао да се не жури са доношењем резолуције о Боингу, нарочито у ситуацији када још није завршена истрага о несрећи коју води холандска страна. „Не видим никакве разлоге да журимо. Раније су говорили: „хајде да усвојимо нешто до годишњице“. Није баш најјасније зашто. То је трагичан датум, који треба обележавати минутом ћутања, изражавањем жалости, а не усвајањем некаквих докумената припремљених на брзину. Чини ми се та је та журба иза нас, а ако се мирно, пажљиво поради, може се изнаћи одговарајуће решење. Надам се да ће тако и бити“ – рекао је Виталиј Чуркин.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *