Вијести, Православље

Кирил: Не рачунајмо на „спољне снаге” и да ће нам помоћи Запад

ПОГЛАВАР РПЦ УКАЗАО ДА РУСИ БИЛИ НЕПОБЕДИВИ УВЕК КАД СУ СЕ ДРЖАЛИ СВОЈЕ ВЕРЕ

  • „Пољски освајачи (почетком 17. века)  нису случајно прошли практично кроз целу Рус, јер им није пружан отпор. А многи су сматрали да је исправно да се учини избор у корист страног владара који ће доћи са Запада, који ће донети наводно високу културу, говорећи данашњим речима — нове технологије, нови начин живота, нови поредак и многи су погнули главу пред том силом и нису се супротстављали” 

         ПАТРИЈАРХ московски и целе Руси Кирил позвао је омладину да памти лекције руске историје и гради благостање руске државе без уздања у „спољне снаге” и помоћ Запада, наводи се на сајту Руске православне цркве

         РПЦ је у уторак славила Дан „Казањске богородице”, та икона се 1612. године налазила код народне војске која је ослободила Москву од пољских интервециониста захваљујући заступништву Богородице.

         Поглавар Руске цркве молио се данас током литургије у Успенској саборној цркви у граду Иваново, а затим се обратио окупљенима.

         Он је напоменуо да је после дугог периода међусобних размирица и борбе са татарско-монголским освајачима, Рус, коначно, у XV-XVI веку „почела да јача своје границе, да се шири и добија обрисе велике евроазијске државе — почео је „процес окупљања руских земаља”. Међутим, додао је поглавар РПЦ, после кратког времена све се променило.

         „Пољски освајачи нису случајно прошли практично кроз целу Рус, јер им није пружан отпор. А многи су сматрали да је исправно да се учини избор у корист страног владара који ће доћи са Запада, који ће донети наводно високу културу, говорећи данашњим речима — нове технологије, нови начин живота, нови поредак — и многи су погнули главу пред том силом и нису се супротстављали” — рекао је руски патријарх.

         По његовим речима, у то време се код многих, укључујући представнике свештенства, „помешала истина и лаж, отаџбина и слобода са ропством и зависношћу”, због чега се земља нашла на ивици пропасти.

         „Историја нас много чему учи, и ако људи не познају историју, они могу да изнова и изнова понављају своје грешке – грешке свог народа, својих претходних генерација.

         Да нам се више никада тако нешто не би догодило, да нико не би могао да нас доведе у заблуду, да нико не би могао да нас заведе причама о некаквим спољним снагама које, наводно, једине и могу да донесу слободу, напредак, богатство -морамо одолети тим искушењима” — упозорио је поглавар Руске цркве.

         Он је признао да „многи припадници данашњих генерација немају појма о тешким 1990-тим годинама, о страдању народа у великом отаџбинском рату, да не говоримо о ранијој историји”.

Патријарх московски и целе Руси Кирил

Патријарх московски и целе Руси Кирил

„У тој историји је било много тога тешког, али из целе те историјске драме може се извући само један закључак: када смо се чврсто држали своје вере, када смо је подстакнути хришћанском љубављу усмеравали ка свом народу и својој отаџбини, када смо умели да опраштамо слабости једни другима, не улазимо у међусобне размирице и истовремено се консолидујемо приликом приближавања спољног непријатеља — тада смо били непобедиви” —нагласио је руски патријарх.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *