Вијести, Свијет

Франц Клинцевич: Украјина је пред отпочињањем новог рата – у то уопште не сумњам

УКРАЈИНСКА АРМИЈА ПОРЕД МАРИУПОЉА ЗАПОЧЕЛА ВИШЕДНЕВНА АРТИЉЕРИЈСКА ГАЂАЊА

  • Војни експерт Виктор МУРАХОВСКИ: Маневри су вероватно повезани са ротацијом која се сада спроводи у ОСУ: долазе регрути које обучавају својим војним специјалностима. Сумњам да је украјинска страна у стању да у блиској будућности предузме велике офанзивне акције
  • Заменик председника одбора за одбрану Државне Думе Франц КЛИНЦЕВИЧ: „Сконцентрисали су људство и средства, тешко да ће одустати од њихове употребе. Тако велики број тенкова, оклопних возила, артиљерије и војника мора некуда кренути, иначе ће војници почети да се растурају. Сада ће тражити повод и започеће масовне операције. Ја у то нимало не сумњам“

Пише: Роман КРЕЦУЛ

        ДОК Доњецка и Луганска Република повлаче војну технику у позадину, украјинска војска концентрише нове снаге на линији раздвајања. Још су код Мариупоља артиљеријске јединице Оружаних снага Украјине почеле вежбе са бојевом муницијом, а становници града били упозорени, да их не би уплашиле експлозије.

        По мишљењу неких посматрача, ово је доказ да се ОСУ спремају за нову офанзиву.

        Маневри у Мариупољу ће потрајати неколико дана, а вежбаће се гађање из разних артиљеријских система.

        Вештину гађања украјински артиљерци вежбају на полигину Урзуф – 45 км западно од Мариупоља.

        Заменик нчелника штаба армије ДНР Едуард Басурин изјавио је да украјинска војска у складу са минским споразумима „може да ради шта хоће“. А упитан – не указују ли маневри на припрему јединица ОСУ за активна борбена дејства – Басурин је предложио да се то питање постави украјинском генералштабу.

        „За сада таквих података немамо“, – прокоментарисао је извештај о вежбама министр одбране ДНР Владимир Кононов, додајући, да детаљније о томе може говорити тек након потврде информација.

        Војни експерт Виктор Мураховски повезао је маневре са ротацијом која се сада спроводи у ОСУ: долазе регрути, који се обучавају својим војним специјалностима. Он сумња да је украјинска страна у стању да у блиској будућности предузме велике офанзивне акције.

        „Припрема офанзиве обично прати прављење озбиљних залиха муниције и ракета и концентрација артиљеријских јединица на појединим секторима фронта. Засад не видимо такве знаке“,- рекао је експерт.

        То, међутим, не спречава Украјинце да редовно гранатирају градове.

        „Они су изгубили контролу над својим паравојним структурама. Не верујем да висока војна команда издаје наређења за гранатирање, то је више локална иницијатива: неко то ради у политичке сврхе, неко из освете, неко из других разлога“, – додаје Мураховски.

        Заменик председника одбора за одбрану Државне Думе Франц Клинцевич имао је у интервјуу листу ВЗГЛЯД супротно мишљење: ОСУ се припрема за напад, а артиљеријске вежбе су један од знакова тих припрема.

        „Сада ће тражити повод и започеће масовне операције. Ја у то нимало не сумњам“, – рекао је посланик.

        „Ако концентришу толико људство и средства, тешко да ће одустати од њихове употребе. Тако велики број тенкова, оклопних возила, артиљерије и војника мора некуда кренути, иначе ће војници почети да се растурају. Нема никаквих сумњи да ће украјинска страна наћи неки начин да игнорише минске споразуме, тако да ће овај добар и леп гест доњецке и луганске народне армије у свету бити незапажен и неоцењен. Ово је мој лични став“- објаснио је Клинцевич.

        „Они ће наћи изговор: објавиће да су гранатирани, да су били приморани да реагују, итд“, – закључио је Клинцевич.

        Подсетимо, у суботу су ДНР и ЛНР почеле једнострано повлачење војне технике са линија разграничења.

        Техника ДНР за сада остаје само на позицијама на северу Доњецка и Дебаљцева – на најнапетијим деловима фронта.

        Упркос чињеници да се повлачење технике спроводи у присуству посматрача ОЕБС-а, у Кијеву кажу да у то не верују.

        „Све изјаве екстремиста да они тамо нешто повлаче или не повлаче, немају апсолутно никакву основу, – изјавио је представник администрације украјинског председника за питања тзв. „антитерористичке операције“ Алекандар Мотузјаник. – Ми видимо, да они константно и целодневно, практично из свих праваца, гранатирају наше положаје. Они говоре једно, а раде апсолутно друго. Имамо информацију да су више пута покушали ово уклањање технике да покажу представницима ОЕБС-а. Истовремено они одмах враћају технику назад и настављају гранатирање. Не могу да потврдим да су ишта повукли“.

        Коментаришући повлачење технике, украјинска војска је показала „префињену“ логику: представник украјинске стране у Заједничком центру за контролу и координацију (ЗЦКК), генерал-мајор Андреј Таран је рекао, да ДНР и ЛНР то раде, да би гранатирале саме себе и за то окривиле ОСУ.

        „Јутрос ми се обратио колега – шеф руске стране у Заједничком центру, генерал Романчук, с молбом да му обезбедим пут до града Доњецка, где има неке обавезе, – рекао је Мотузјаник . – Он је тамо отишао са простим циљем: да започне још једну рунду информационог рата и баци још један нарамак дрва у ватру информационог рата који су запалили руски медији.

        Он планира да представнике ОЕБС-а, одведе до места одакле ће они наводно повлачити тенкове и артиљерију калибра мањег од 100 мм, рећи ће им „видите, јуче смо издали саопштење о спремности да донесемо једнострану одлуку о повлачењу тенкова и артиљерије калибра мањег од 100 мм са линије разграничења, а украјинска страна, као што видите, на то одговора интензивирањем гранатирања по стамбеним четвртима Доњецка“.

        Украјински генерал је додао да су суботње гранатирање Доњецка организовале снаге ДНР.

        А Министарство одбране ДНР је саопштило да је украјинска војска за протекла 24 сата 41 пут прекршила примирје. Да су под ватром ОСУ била насеља Железнаја Балка, Широкаја Балка, Николајевка, Жабичево, Александровка, Санжаровка, Зајцево, зона доњецког аеродрома и Петровска општина Доњецка.

Франц Клинцевич: Украјина је пред отпочињањем новог рата - у то уопште не сумњам

Франц Клинцевич: Украјина је пред отпочињањем новог рата – у то уопште не сумњам

По подацима комесара за људска права у ДНР, у последњој недељи, услед гранатирања украјинских снага, у републици је погинуло шест особа, укључујући и једну жену, а 13 људи је рањено.

Превод: Срђан Ђорђевић

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *