Вијести, Свијет

Славјанск одбио први прави напад, више убијених и рањених

БРАНИОЦИМА ПРИТЕКЛИ У ПОМОЋ ФЕДЕРАЛИСТИ
ИЗ ОБЛИЖЊЕГ ГРАДА КРАСНИЈ ЛИМАН

  • Припадници украјинских специјалних јединица наступали са осам оклопних возила иза леђа и под њиховом ватреном заштитом, а имали и подршку и из ваздуха. Изнад Славјанска су кружила два хеликоптера украјинске армије
  • Портпаролка Службе безбедности Украјине Марина Остапенко индиректно је признала да први налет није дао резултат који је Кијев прижељкивао: „Ситуација у Славјанску и даље није под контролом. Све што се тамо догађа на савести је људи који са оружјем у руци тероришу локално становништво“
  • Заменик команданта „Народних добровољаца Донбаса“ Сергеј Циплаков признао да су браниоци Славјанска имали најмање два мртва и више рањених. Према његовим речима, град је даље потпуно опкољен снагама „кијевске казнене експедиције“

БИО у Кијеву потпредседник САД Џозеф Бајден и рекао својима да имају амерички благослов да силом угуше руски федералистички покрет на југоистоку Украјине и – они кренули.

Организовали су свој први прави напад. Мета је, вероватно не случајно, опет: Славјанск.

Напали су са осам оклопних борбених машина десанта и пешадије са 12 митраљеза. И, успели су да у првом налету преузму контролу над једном утврђеном тачком „народних добровољаца“.

„Народни градоначелник“ Славјанска, Вјачеслав Пономарјов,  изјавио је након почетка напада московској телевизији „Росија 24“ да су биле нападнуте две утврђене тачке и да се код једне „још пуца“. Додао је да се две колоне оклопне технике украјинских здружених војно-полицијских снага крећу према центру тог града. Нагласио је да је једна – у тренуцима његовог јављања – била на 3-4, а друга око 6 километара од града.

Извештач те телевизије јавио је да се једна од тих колона налази на самом улазу у град, а Пономарјов је нагласио: „Окружили су нас. Имамо довољно снага да пружамо отпор, али слабо стојимо са оружјем“.

Становници Славјанска су били упозорени да не излазе из кућа.

Припадници украјинских специјалних јединица наступали су  са оклопном техником иза леђа и под њеном ватреном заштитом, а имају подршку и из ваздуха. Изнад Славјанска су кружила два хеликоптера украјинске армије.

Локални медији јављају да су браниоци Славјанска први напад успешно одбили и да су им у томе помогли фердералисти из оближњег мањег града Красниј Лиман, који су им притекли у помоћ.

Украјинска оклопна техника се повукла, а „народни добровољци“ чешљају оближње шумарке јер подозревају да су се преостали украјински специјалци могли у њима притајити.

Министарство одбране Украјине тврди да су припадници војно-полицијског одреда – који су наводно имали само једног рањеног – заузели три контролна пункта „сепаратиста“ који су имали пет убијених.

Портпаролка Службе безбедности Украјине Марина Остапенко индиректно је признала да први налет није дао резултат који је Кијев прижељкивао: „Ситуација у Славјанску и даље није под контролом. Све што се тамо догађа на савести је људи који са оружјем у руци тероришу локално становништво“.

Почетак грађанског рата?

Почетак грађанског рата?

Заменик команданта „Народних добровољаца Донбаса“ Сергеј Циплаков признао је да су браниоци Славјанска имали најмање два мртва и више рањених. Према његовим речима, град је даље потпуно опкољен снагама „кијевске казнене експедиције“.

Извор: Факти.рс

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *