Вијести, Регион

Фигаро: Косово лош пример за интервенцију Запада у Сирији

ПАРИЗ – У тренутку када поједини позивају на оружану интервенцију Запада у Сирији, француски лист „Фигаро” (Le Figaro) подсећа на „кобне ефекте које је по Србе имало прибегавање Сједињених Америчких Држава и Европске уније албанској герили у Југославији”.

Уз подсећање да су САД и ЕУ у марту 1999. године отпочеле бомбардовање Југославије да би спречиле „геноцид” на Косову, „Фигаро” наводи да је НАТО у борби против југословенске војске, при том делујући без резолуције УН, позвао у помоћ локалну албанску герилу – Ослободилачку војску Косова (ОВК).

„ОВК, коју је до 1998. године амерички Стејт департмент сврставао у категорију ‘терористичке организације’ и која се финансирала углавном путем трговине дрогом, ођедном је постала савезница”, пише аутор текста, уз опаску да су у Вашингтону тада цинично говорили да циљ оправдава средства.

„На крају крајева, у неко друго време и на неком другом месту, Америка би можда склопила пакт и са Бин Ладеном не би ли се изборила са руским чудовиштем…”, констатује аутор чланка.

У тексту се наводи да су, после тромесечног рата 1999, када су пребројаване жртве, неки шапатом признали да су размере српске репресије на Косову „мало преувеличане”, али су потом прешли на друге ствари.

„Отето од Србије, иако обилује манастирима који су сведочили рађању српске нације и идентитета, Косово је стављено под управу НАТО, а 2008. је једнострано прогласило независност, на шта је Запад громогласно аплаудирао, а шест година касније урла када је Крим употребио исту методу да би се поново припојио Русији”, пише француски лист.

И сада се неки западни званичници питају да ли би требало следити тај пример како би се окончао стравичан грађански рат у Сирији.

„Зар ‘локални Милошевић’, (сиријски председник) Башар ал-Асад, није гори од ‘балканског крвника’? Зар не би требало снабдети оружјем и саветима те неустрашиве ‘борце за слободу’ који покушавају да га свргну, затварајући очи пред њиховим методама и злочинима? Зар не би и сада требало интервенисати ослањајући се на антивладине локалне милиције”, пита се аутор текста.

На крају крајева, констатује он, то је учињено на Косову пре 15 година са покретом који је био одговоран за отмице, трговину органима и погубљења.

„А да ли се за све то тада није знало? Знало се, али они који су о томе писали или говорили сматрани су изманипулисаним или финансираним од стране Београда”, објашњава аутор текста.

И сада један од бивших лидера те исте ОВК, Хашим Тачи, мирно седи већ шест година у фотељи косовског премијера, а један од његових претходника, Рамуш Харадинај, кога је Хашки трибунал осудио за ратне злочине, данас живи слободно у свом родном крају, констатује „Фигаро”.

Постављајући питање да ли је Косово 2014. године заиста земља која оправдава оружану интервенцију Запада пре 15 година, француски лист оцењује да је то најсиромашнија европска земља, „мафијашка држава” коју су енглески борци против наркотика назвали „хероинском републиком”, из које, према подацима британских служби, потиче 70 одсто главешина на тржишту секса само у Лондону.

Дрога која се из Авганистана упућује ка западној Европи и даље се прослеђује долином Дренице, трговина краденим аутомобилима и људима на Косову цвета, да и не говоримо о слободи кретања и вероиспосвести, које се не поштују, закључује се у тексту.

Као пример, „Фигаро” наводи да је прошле недеље, на Велики петак, група од 150 православних Срба тражила од међународних безбедносних снага базираних на Косову да их прате до Ђаковице, одакле су протерани 1999, како би тамо прославили Ускрс.

Фигаро: Косово лош пример

Фигаро: Косово лош пример

ЕУЛЕКС и КФОР су одбили њихов захтев, тврдећи да не могу да им гарантују безбедност, пише париски дневник, уз подсећање да је у Ђаковици пре 15 година живело 12.000 Срба међу 100.000 становника, а данас само – четири старе монахиње.

Извор: Танјуг/Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *