Вијести, Свијет

ПУТИН: Највећа трагедија је – међусобно отуђивање украјинског и руског народа

РУСКИ ЛИДЕР ОЦЕНИО ДА СУ ДОГАЂАЈИ У УКРАЈИНИ РАЗГОЛИТИЛИ ОБИМНУ КРИЗУ МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА

  • Сведоци смо – указао је Владимир Путин – двоструких аршина у оцењивању злочина против цивилног становништва на југоистоку Украјине, кршења фундаменталних човекових права на живот и личну неприкосновеност. Људе у Украјину подвргавају мучењима, суровим казнама које унижавају људско достојанство, дискриминацији и вансудским мерама

        ДОГАЂАЈИ у Украјини разголитили су обимну кризу међународног права, а још многи у свету који се баве људским правима лицемерно ћуте поводом злочина против цивилног становништва у тој земљи – оценио је Владимир Путин.

        Руски председник је нагласио да се криза међународног права односи и на базичне норме Универзалне декларације о људским правима и конвенције о спречавању геноцида.

        У разговору са члановима националног Савета за људска права, руски лидер је упозорио:

         „Сведоци смо двоструких аршина у оцењивању злочина против цивилног становништва на југоистоку Украјине, кршења фундаменталних човекових права на живот и личну неприкосновеност. Људе у Украјину подвргавају мучењима, суровим казнама које унижавају људско достојанство, дискриминацији и вансудским мерама“.

        Путин је истовремено указао и да се у Украјини, у којој почиње изборна кампања, премлаћују и понижавају политички опоненти.

         „Каква се то демократија – упитао је – намеће на тој територији?“

Владимир Путин

Владимир Путин

   Руски вођа је означио и главни и највећи проблем којима је породила украјинска криза:

        „Највећа трагедија је међусобно отуђивање украјинског и руског народа. Морају се тражити путеви да се превлада такво стање ствари. На томе морамо радити заједно са украјинском влашћу“.

        При том је упозорио да је тешко једнострано се бавити „демилитаризацијом масовне свести“ јер је за то потребна „добра воља свих страна у конфликту“.

Извор: Факти.рс

И Глас Русије пише о овоме:

Главна трагедија у Украјини је отуђење украјинског и руског народа

Председник Русије Владимир Путин сматра да је главна трагедија ситуације око Украјине отуђење руског и украјинског народа. Говорећи на седници Савета за људска права, он је позвао да се заједничким снагама нађу путеви за превазилажење тога.

Он је уверио да ће Русија и дање помагати избеглицама из Украјине, који се налазе у врло тешкој ситуацији.

Путин је подсетио и на хуманитарни конвој, који је Русија послала на исток Украјине. „Никако нисмо могли да се договоримо да тамо пошаљемо хуманитарну помоћ. Уз разне изговоре, они практично нису дозвољавали да се то уради“, рекао је он.

Путин је, такође, изразио своје негодовање поводом протеривања религиозних људи у Украјини. Према његовим речима, заштитници људских права не обраћају пажњу на то како их „истерују из храмова и понижавају“.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *