Вијести, Свијет

Немачка враћа половину својих резерви злата

Немачка враћа из Њујорка, Лондона и Париза половину својих резерви злата

БЕРЛИН ДУГО ДРЖАО 1.536 ТОНА ЗЛАТА (45 ОДСТО) У СИСТЕМУ ФЕДЕРАЛНИХ РЕЗЕРВИ САД, А 450 ТОНА (13 ОДСТО) У БАНЦИ ЕНГЛЕСКЕ

НЕМАЧКА централна банка вратиће до 2020. године на територију земље укупно 674 тоне злата које сада чува у Њујорку и Паризу, рекао је представник банке.

Он је рекао да Бундесбанка неће моћи да прати раније најављен план за враћање племенитих метала у Немачку. То, наводно, спречавају неки „мистериозни разлози“, пише лист Ханделсблат.

Представник Бундесбанке је писање назвао неоснованим.

Планове о враћању у земљу дела златних резерви, Бундесбанка је први пут објавила средином јануара прошле године. Према тим плановима, у наредних шест година биће враћено око половине укупног немачког злата, чије залихе достижу 3.400 тона.

Немачка федерална банка је те планове почела да реализује 2013. године, када је у земљу враћено 37 тона злата, вредности 1,1 милијарду евра.

У 2012. години Бундесбанка је објавила детаљне податке о месту чувања својих златних резерви, чија се укупна вредност процењује на више од 150 милијарди евра. Од тога је 1.536 тона злата (45 одсто) у том моменту било смештено у Систему федералних резерви САД, 450 тона (13 одсто) у Банци Енглеске, а 374 тона (11 одсто) у Банци Француске.

А где су наше резерве злата?

А где су наше резерве злата?

Око трећине тих златних резерви (1.036 тона, или 31 одсто) Бундесбанка је у чувала у својим трезорима у Франкфурту на Мајни.

Немачка је почела да формира своје златне резерве 1951. године. У току хладног рата злато је куповала у Њујорку, Лондону и Паризу, где га је и остављала на чување, због страха од совјетске инвазије.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *