Вијести, Мишљења, Регион

Жељко Ињац: Предизборни (интернет) блицкриг

zeljkoinjac

Свега пар дана од расписивања парламентарних избора почео је прави мали предизборни (интернет) блицкриг.

Демократе су остале без почасног председника Тадића који им је више служио као нека врста „маскоте“ од како су изгубили власт па је његово почасно председниковање било више у функцији оживљавања сећања на минула времена. „Финансије“ почасног председника ДС су га „отерале“ на село, при том Ђилас није показао ни најмањи знак емпатије за истог. Неминовно је уследило да је Тадић, који без обзира на своје способности има још увек популарност међу гласачима ДС-а, напустио странку и најавио оснивање сопствене и наравно учествовање на изборима. То је био знак многима који су незадовољни Ђиласовом политиком руковођења ДС-ом да преиспитају своје учешће у странци. Напуштање ДС-а је постало готово свакодневица. Највећи ударац за ДС је свакако одлазак Миодрага Ракића, који је јадан од кључних људи ДС-а и њен дојучерашњи потпредседник и идеолог. По Ракићу ДС је изгубио своју сврху постојања.

Са друге стране СНС као да добија овим превирањима у ДС-у, али то ће се тек видети током кампање, а и зависиће од тога колико ће Тадић успети на анимира бираче ДС-а (а и остале), који су згађени свеукупним политичким животом у Србији, били све склонији ка апстиненцији и пасивизацији. Било како било, а судећи по последњим догађајима на политичкој српској сцени, предизборни рат ће се водити на свим фронтовима, укључујући и незаобилазни интернет.

Интернет офанзива ДС-а

Догађајима у ДС-у су СНС коментатори, који уредно прате све електронске медије у Србији, добили одличан материјал за спиновање медија. Ликовање над расулом које је задесило ДС је преплавило коментаре портала. Неки од координатора СНС интернет кампање су чак на свом твитеру поставили постер у виду заставе демократа у коме је порука: „Ко последњи изађе нек угаси светло“.

Ал’ не лези враже, у исто то време ДС ботови су одрађивали кампању за своју странку, по креативности углавном способнији од СНС активиста, симпатизери и присталице ДС-а су од сад већ антологијског случаја у Фекетићу (где Вучић спасава једно дете) направили саркастичан видео клип који је у току истог дана цензурисан са свих Јутјуб налога.

Ова цензура, не улазећи у то како је изведена и ко ју је тачно одрадио, била је изузетно лош маркетиншки потез СНС-а. На питање како укидате ове видео клипове о Вучићу на твитеру координатор нет кампање СНС-а Малетић је одговорио: „Ум царује а и маса људи добро дође“. Чиме је индиректно потврдио да су СНС нет активисти по његовом налогу масовно пријављивали ове видео клипове док исти нису склоњени са нета.

Интернет ипак није могуће добрим делом цензурисати те је видео клип премештен на друге сервисе, чак и на руске што је извесан парадокс, с обзиром на ставове ДС симпатизера.

Колико је ефекта имала ова ДС кампања јасно је по мноштву наслова у медијима у којима се помиње диктатура и цензура. Да би на крају сам вицепремијер Вучић поставио овај шаљиви сатирични видео клип на својoj фејсбук страници како би доказао да цензуре нема и да он лично није против шале на свој рачун. Да је ово све укупно био аутогол и кикс у маркетингу једне партије није потребно објашњавати, колико ће то утицати на саме изборе је друго питање.

Предизборна интернет кампања „занимљивија“ од „Фарме“

Наиме већина интернет активних грађана вероватно и нису гласачи СНС-а. Они су или апстиненти или своје поверење указују жутим и другим странкама. Тако да реална претња од тог шаљиво титлованог видео клипа по СНС није велика. Снимак спасавања завејаних људи у Фекетићу који је приказао РТС у ударном термину, а у коме је учествовао Александар Вучић, ће имати већи ефекат на бирачко тело без обзира на сву интернет кампању усмерену против Вучића. Јер реално за већину становништва још увек је примарни медиј ТВ. Осим тога људи воле „храбре“ (са и без наводника) потезе лидера који их воде.

Наравно да би за СНС и њихов рејтинг међу „интернет популацијом“ (која није за потценити) било боље да има квалитетну екипу интернет активиста који би умели показати и овом другом, млађем и савременијем делу бирача да СНС има одређене вредности за које се могу борити или гласати. Но тренутно на том терену ДС људи имају водећу улогу. Они или њима блиски контролишу бројне интернет сајтове. Но поред озбиљних инфо портала они не препуштају случају ни сатаиричне садржаје попут „Јежа“. На интернету је то Њуз Нет, сатирично гласило очигледно про-ДС оријентисано, они успевају да брзо реагују на сва дешавања на политичкој сцени предизборне Србије. А да је то интернет медиј под утицајем Ђиласа јасно је и по томе што је на њему озбиљна сатира на рачун Ђиласа искључена док је Тадић исмејан чим је напустио странку.

Ни познати српски блогери нису поштеђени у овом предизборном блицкригу, што због немогућности да се одупру утицају политичке сцене, јер читаност је ипак важна, што због личне политичке опредељености. Тако је познати блогер Милан Кампонески (Амиц Дулникер) изјавио на свом ФБ профилу да су лицемери они који прозивају Вучића за цензуру медија док је у њихово време управо он привођен на саслушање због кованице „Ђитлер“, коју је наменио Ђиласу и његовој тадашњој контроли медија. Одмах потом на про-Ђиласовом Њуз Нету освануо је сатирични текст о Познатом блогеру који је плаћен од странака да пише „објективно“. Занимљиво је да са „друге стране“ нема нечег сличног попут Њуз нета.

Блицкриг интернет предизборна кампања је за сад веома интересантна и веома значајна. Како ће се одвијати до почетка избора и колико ће уопште утицати на резултате избора у Србији у којој се већ поодавно зна ко за кога пише и ради остаје да се види. У сваком случају биће много интересантнија и од Великог Брата и од Фарме а богами и од турских серија.

Извор: Видовдан

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *