Вијести, Свијет

Москва позвала Вашингтон да обустави непријатељско деловање против Русије

ЕУ ПОНОВО ПОНУЂЕНО СТВАРАЊЕ ЕКОНОМСКОГ ПРОСТОРА ОД АТЛАНТИКА ДО ПАЦИФИКА

  • У најновијем документу Министарства иностраних послова РФ се подвлачи: „Излазак из спирале сукоба и враћање билатералних односа у стабилно стање биће могући само уколико Вашингтон престане са непријатељским деловањем према Русији и ако Бела кућа потврди спремност за вођење дијалога на начелима истинске равноправности и узајамног уважавања интереса“
  • Западној војној алијанси је истим документом поручено: „Обнављање нормалног дијалога са NATO о питањима безбедности и стратешке стабилности могуће је искључиво на основу равноправности и под условом да се у пракси узму у обзир наши национални интереси у области безбедности“

        ВРАЋАЊЕ односа Русије и САД у стабилно стање могуће је само у случају да Вашингтон престане са непријатељским деловањем против Русије. То се наводи у извештају МИП РФ „О основним резултатима рада Министарства иностраних послова Руске Федерације у 2014. години и задацима у средњорочној перспективи“.

        Текст документа је објављен на сајту тог министарства.

        „Развијајући сарадњу с америчком страном, не можемо да не узмемо у обзир потезе администрације  Барака Обаме који су довели до заоштравања билатералних односа, до фактичког замрзавања контаката у већини области и постепеног повећавања притиска на Русију преко санкција срачунатих ка слабљење руске привреде и стварање услова за дестабилизацију унутрашње политичке ситуације – нагласило је министарство. – Задржавамо право да на одговарајући начин реагујемо на све према нама непријатељске потезе“.

        „Излазак из спирале сукоба и враћање билатералних односа у стабилно стање биће могући само уколико Вашингтон престане са непријатељским деловањем према Русији и ако Бела кућа потврди спремност за вођење дијалога на начелима истинске равноправности и узајамног уважавања интереса“ – подвукло је руско Министарство иностраних послова.

        „При том, имамо у виду посебну одговорност две земље за одржавање међународног мира и стабилности, отворени смо за контакте у вези ситуације у Украјини, сиријске кризе, иранског нуклеарног програма, конфликата на Блиском истоку и у Северној Африци, као и за друге теме од заједничког интереса“ – нагласило је МИП РФ. 

        Русија је и даље спремна да води тематски дијалог с Европском унијом о пројекту „интеграција интеграција“.

        „Упркос сложености садашњег момента, односи са ЕУ – суседом и највећим трговинско-економским партнером – објективно ће остати једна од приоритетних области руске спољне политике у наредним годинама – истиче се у извештају. – И даље смо спремни да водимо тематски дијалог са ЕУ ради реализације пројекта „интеграције интеграција“, стварања јединственог економског и хуманитарног простора од Атлантика до Тихог океана, који се заснова на начелима једнаке и недељиве безбедности“.

        У документу се наводи да ће Русија наставити да чини напоре на очувању уравнотеженог дневног реда у Савету Европе. „Усмерени смо на јачање улоге те организације као водећег мултиресорног заједничког европског механизма сарадње који својим конвенцијским инструментима обезбеђује јединство правног и хуманитарног простора континента“ – наводи се у извештају.

        У условима јачања војног потенцијала NATO, Русија задржава право да предузима неопходне мере заштите своје безбедности, пише у документу.

        „Намеравамо да држимо у видном пољу потезе САД и њихових савезника везане за изградњу глобалног система противракетне одбране, као и друге факторе који утичу на безбедност Русије – стварање америчких ненуклеарних средстава у оквиру концепције „муњевитог глобалног напада“ и упорно одбијање америчке стране да се правно обавеже да неће држати оружје у космосу“ – саопштило је руско МИП.

        Како је наглашено, Москва је забринута због тога што је Савет NATO, образлажући то украјинском кризом, донео одлуку о јачању војног потенцијала алијансе, повећању војног присуства у Источној Европи и балтичким земљама, акваторији Балтичког и Црног мора, развоју војне инфраструктуре на „источном крилу“ NATO и повећању броја и учесталости војних вежби земаља-чланица близу руских граница.

        „У таквим условима Русија задржава право да предузме неопходне мере заштите своје безбедности и одбране својих националних интереса“ – наводи се у документу.

        „Истовремено сматрамо да треба користити постојећи канал за вођење политичког дијалога у оквиру Савета Русија-NATO и билатералне контакте са кључним земљама-чланицама за разјашњавање негативних последица и потенцијалних опасности од промене постојеће конфигурације снага у Европи – појаснило је МИП РФ. – Сматрамо да је обнављање нормалног дијалога са NATO о питањима безбедности и стратешке стабилности могуће искључиво на основу равноправности и под условом да се у пракси узму у обзир наши национални интереси у области безбедности“.

        Русија задржава право да у оквиру Светске трговинске организације (СТО) оспорава легитимитет санкција против Русије и предузима узвратне мере, наглашава МИП РФ.

Москва позвала Вашингтон да обустави непријатељско деловање против Русије

Москва позвала Вашингтон да обустави непријатељско деловање против Русије

„Један од приоритетних задатка МИП Русије јесте свестрано подржавање делатности домаћих економских оператера на тржиштима страних земаља – наводи се у документу. – Рад Министарства у тој сфери имаће свеобухватни карактер и укључиваће заштиту законских права и интереса националних инвеститора и извозника у иностранству, спречавање ограничавања приступа руских роба и услуга спољним тржиштима, борбу против увођења санкција и антидампинг поступака против произвођача“.

„У том послу ћемо у пуној мери користити могућности које нам пружа чланство у СТО – наглашавају у руском министарству. – Задржавамо право да у оквиру СТО оспоравамо легитимитет санкција против наше земље и доносимо узвратне мере, сличне забрани увоза појединих врста пољопривредних производа, сировина и намирница из земаља ЕУ и САД из августа 2014. године“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *