Вијести, Живот и Здравље

Врховни суд Колорада стао на страну фирме која је отпустила сарадника због марихуане

ОДЛУКА КОЈА ЋЕ ИМАТИ ПОСЛЕДИЦЕ ЧАК И У ДРЖАВАМА У КОЈИМА ЈЕ ТА „ЛАКА ДРОГА” ЛЕГАЛИЗОВАНА

         ВРХОВНИ суд савезне државе Колорадо, у којој је марихуана легализована, пресудио је јуче да пацијент који је конзумирао марихуану из медицинских разлога, не може да се врати на посао с ког је отпуштен због те лаке дроге.

         Ова пресуда може имати значајне последице по послодавце и запослене у државама у којима је легализована марихуана у медицинске или такозване рекреативне сврхе.

         Засад је марихуана за медицинске сврхе легализована у 23 савезне државе и престоници Вашингтону.

         Колорадо је 2012. легализовао марихуану и тиме постао прва савезна држава у којој је дозвољено узгајати, куповати, продавати и конзумирати ту лаку дрогу. Мада се данашња пресуда тиче пацијената који користе марихуану у здравствене сврхе, она може утицати и на оне који је конзумирају из забаве.

         Данашња пресуда се тиче Брендона Коутса, квадриплегичара којег је отпустио Диш Нетворк (Dish Network), провајдер интернета и сателитске телевизије. Та компанија је навела да Коутс није био под утицајем марихуане на послу, али да компанија има политику „нулте толеранције” за дроге. Такође се позвала на федерални закон САД према којем је марихуана нелегална.

Врховни суд Колорада стао на страну фирме која је отпустила сарадника због марихуане

Врховни суд Колорада стао на страну фирме која је отпустила сарадника због марихуане

Коутс је парализован у саобраћаној несрећи, а медицинска марихуана му је преписана пошто је установио да му помаже приликом јаких грчева.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *