Вијести, Регион

Пушков јасан и гласан: У Сребреници није било геноцида

Предсједник Одбора руске државне Думе за међународне односе Алексеј Пушков изјавио је вечерас у Београду да оно што се догодило у Сребреници у јулу 1995. године није био геноцид и оцијенио да резолуција о Сребреници коју припрема Велика Британија неће бити прихваћена у међународној заједници ван граница западне алијансе.

Пушков је на предавању о актуелним спољно-политичким питањима на Универзитету „Браћа Карић“ у Београду рекао да се Запад толико игра са политиком дуплих стандарда и узима за право да одређује шта је злочин, да се губи свака оправданост такве иницијативе.

„Ова резолуција је покушај Запада да завади Србију са муслиманским народом, али и покушај да се Србији, која није прихватила санкције према Русији, пошаље сигнал и да покаже да Запад има механизме који могу да се активирају као ударац на њен ауторитет и имиџ“, оцијенио је Пушков.

Према његовим ријечима, уколико се призна да се у Сребреници догодио „геноцид“, онда испада да је тај исти Запад добро поступио када је 1999. године бомбардовао СР Југославију.

„То је управо она историја која треба да легитимише садашњу политику запада“, рекао је Пушков и појаснио да би то значило да је Запад правилно поступио када је признао отцијепљено Косово те да оно, уколико се призна „геноцид“ у Сребреници, може да буде члан ЕУ и УН.

Пушков додаје да се поставља питање зашто Запад онда све остале случајеве, када су очигледно били злочини на територији Европе, не посматра као геноцид и зашто су тако избирљиви.

Он је констатовао да се на територији источне Украјине, конкретно у Доњецку и Луганску, десио геноцид и да је пред очима Европе убијено око 6.500 људи и да та иста Европа и Запад ћуте о томе.

„Зашто Европа то не прогласи за геноцид. Цијела Европа ћути. На неколико десетина људи је стријељано у Одеси. Ја сам те фотографије упутио Европском парламенту. Европска верзија је да су они сами себи пуцали у лице, угушили се, да је њихова смрт била њихова воља“, навео је Пушков и додао да је на томе све завршено и да он не види више да постоји ауторитет те организације.

Он је напоменуо да би Савјет Европе требало да буде организација за заштиту права људи.

„Резолуција није донесена за Украјину. Ћути Савјет Европе, Савјет безбједности УН ћути, а онда одједном геноцид у Сребреници. Као прво, то није био геноцид, а као друго, ствара се утисак да се Запад толико игра са политиком дуплих стандарда. По мом мишљењу, то неће бити прихваћено“, каже Пушков.

Он истиче да не постоји никаква неопходност да се резолуција донесе и да од ње не може бити никаква корист, него само штета.

Пушков наглашава да, уколико се већ инсистира на резолуцији о Сребреници, онда треба у оквиру УН да се осуде сви случајеви погибије становништва у Европи и одреди посебна комисија која ће анализирати шта се дешавало.

Алексеј Пушков / Фото Блиц

Алексеј Пушков / Фото Блиц

„Наравно, то нико неће да ради. Хоће да издвоје одређене ситуације и оно што је на корист Запада“, закључио је Пушков.

Мисија Велике Британије у УН доставила је Србији Приједлог резолуције о Сребреници о којој би Савјет безбједности УН требало да расправља 7. јула.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је јуче да је наводно циљ резолуције процес помирења, али да се у тексту на 20 мјеста помиње „геноцид“, а на једном мјесту помирење, те најавио да ће Србија пажљиво размотрити текст резолуције и руководити се националним интересима.

Извор: Срна / Искра

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *