Вијести, Регион

Заједнички економски интереси – будућност региона

030404
Пословни, политички и медијски лидери западног Балкана сагласили су се на данас завршеном регионалном Самиту 100 бизнис лидера у Бечићима, да су економски интереси и интензивније економско повезивање – предуслов заједничког напретка и повећања конкурентности на трећим тржиштима.

Државе и тржишта у региону, појединачно, имају мале капацитете да би самостално постигли запажене резултате, порука је с којом су се разишли из Бечића учесници форума „Договор за ново доба“.

Политичари су представницима пословне јавности поручили и да су отворени за све њихове предлоге и да ће настојати да на сваки начин помогну прекограничну бизнис сарадњу. Вјетар у леђа учесницима самита дао је и генерални директор НИС-а Кирил Кравченко поруком да економске анализе показују да је у читавој Европи балкански регион један од најатрактивијих за инвестирање, и да би могао да буде доведен на финансијски просјек Европе.

Прмијер Србије Ивица Дачић предложио је формирање балканског савета, по узору на скандинавски који би заступао заједничке интересе држава у региону.

Црногорски премијер Мило Ђукановић додао је да је за економски напредак региона пресудно важна стабилност, а предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда да је задатак политичара да стварају добар амбијент за успјешну сарадњу у региону.

Са тим су се сагласили и предсједник Хрватске Иво Јосиповић, који је писмом поздравио учеснике, као и замјеник министра економије Македоније Христијан Делев. Снажно регионално повезивање предуслов је не само економског напретка, већ и бржег евроинтегративног процеса у региону, закључио је министар привреде Словеније Станко Степшник.

Посебну улогу у кохезији западног Балкана имају медији који могу чак и предњачити и учинити храбрије кораке од политичара у процесу реинтеграције, поручила је Бранка Ђукић, директорка Танјуга, медијског покровитеља самита. Циљ самита био је јачање позитивних трендова међузависности „које у бизнису често препознају, али до сада нисмо имали модел да их одрживо реализујемо и континуирано развијамо“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *