Вијести, Регион

Директна штета од либерализације 50 милиона евра

014234
Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да би БиХ у први мах имала директну штету од 50 милиона евра, уколико би пристала на приједлог потпуне либерализације увоза робе из Хрватске, односно ЕУ.

Шаровић је рекао да слабашна економија БиХ то не може издржати, те да БиХ у том смислу тражи подршку од надлежне у Директорату за проширење ЕК Паоле Пампалони, са којом је данас разговарао о овом проблему. Шаровић је саговорници пренио да БиХ у потпуности испуњава своје обавезе из Привременог трговинског споразума са ЕУ.

Наглашавајући да у ЕУ другачије третирају традиционалну трговину, Шаровић сматра да се традиционална трговина са Хрватском не може третирати једнострано, него да је то обостран процес.

„БиХ је сваке године у Хрватску извозила пољопривредних производа у вриједности око 100 милиона. С обзиром на то, да нисмо постигли до сада одговарајуће стандарде, упитан је извоз најмање у вриједности 50 милиона евра“, рекао је Шаровић.

Према његовим ријечима позиција БиХ биће тешка, јер ће Хрватска уласком у ЕУ добити нове субвенције и подстицаје.

„Ако БиХ сведе своју трговину на нулу, они ће бити још конкурентнији него што су данас, а ми нећемо моћи да извозимо онолико колико смо извозили до сада, јер за то нисмо постигли услове“, рекао је Шаровић.

Он је навео да је о томе данас разговарао и са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Стевом Мирјанићем и министром пољопривреде ФБиХ Јерком Иванковићем Лијановићем.

„Сагласили смо се да је Европској унији потребно изразити наше опредјељење да смо спремни за даље преговоре и да ће БиХ Унији у том смислу упутити своје приједлоге и да ЕУ уважи аргументе које је БиХ исказала у досадашњим преговорима“, истакао је Шаровић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *