Регион

У „Виталиа“ млијеку недозвољена количина афлатоксина

010101

Из Управе за инспекцијске послове Херцегбосанске жупаније пристигла је информација о новоутврђеној присутности афлатоксина у млијеку.Наиме, ријеч је о „Виталиа“ млијеку 1,5% мм паковања од 1 литра, Имлек, произвођача „Млијекопродукт“ Козарска Дубица, с датумом употребљивости до 19. јуна 2013. године.

– Овдје је утврђено присуство афлатоксина М1 преко максимално дозвољене количине. Овим путем се моле сви трговци с подручја Херцегбосанске жупаније да повуку наведени производ и изврше поврат добављачу – саопштено је из Владе Херцегбосанске жупаније.

ЗДРАВО МЛИЈЕКО СА СЕМБЕРСКИХ ФАРМИ

Предсједник Скупштине Удружења произвођача млијека Реублике Српске Остоја Николић изјавио је данас да су сточари предузели мјере за заштиту своје производње и за добробит потрошача и да са семберских фарми стиже здраво млијеко.

– Постојала је сумња да је на подручју Семберије дошло до малог повећања афлатоксина у млијеку, али већ након другог узимања узорака резултати су добри. Млијеко које користи моја породица ја пласирам и на тржиште – рекао је Николић.

Овај фармер из Батковића код Бијељине има 134 музна грла и дневно предаје 1.000 литара млијека домаћим прерађивачима.

Николић каже да се анализе млијека раде свакодневно и да су фармери упознати са мјерама које треба предузети како би готова и кабаста храна, односно силажа, били здрави за употребу.

– Инспекција треба да појача контроле, фармери треба да поштују науку и да заштите своју производњу, тако да до потрошача стигне само здрав производ – рекао је Николић.

Он је свим грађанима Републике Српске препоручио да користе домаће млијеко.

Директор Ветеринарског института Републике Српске “Др Васо Бутозан” Драго Недић рекао је да се у сировом млијеку са подручја Семберије и Посавине појавила повећана количина афлатоксина, али да се на тржишту Републике Српске налази само провјерено и здравствено исправно млијеко.

ТРЕЋИНА МЛИЈЕКА У БиХ ПО СТАНДАРДИМА ЕУ

Трећина млијека произведеног у БиХ одговара стандардима ЕУ, изјавио је данас у Сарајеву помоћник министра спољне трговине и економских односа Душан Нешковић на сједници Парламентарног форума за европске интеграције, јавиле су агенције.

Говорећи о претпоставкама за промет производа биљног и животињског поријекла између БиХ и Хрватске у контексту приступања Хрватске ЕУ, Нешковић је подсјетио да се риба из БиХ на тржиште ЕУ извози већ четири године.

– Сљедећи на реду је мед. Већ у марту БиХ ће бити стављена на листу за извоз меда у ЕУ – истакао је Нешковић.

Према његовим ријечима, када су у питању извоз млијека и меса у ЕУ, потребно је испунити много комплексније захтјеве него што је то био случај са рибом и медом.

– Потребно је стандарде производње млијека и меса од првог до посљедњег корака ускладити са стандардима ЕУ, а ради се о 50.000 до 60.000 страница регулативе у области пољопривреде коју БиХ мора да преузме – прецизирао је Нешковић.

Он је нагласио да се том регулативом штити здравље људи, али и животиња и биља.

Нешковић је навео да је Министарство спољне трговине изашло са политикама шта ко у БиХ треба да уради како би се створили услови за извоз млијека и меса у ЕУ те да је усвојен тзв. хигијенски пакет.

– Одговорност за то да ли производи одговарају стандардима ЕУ искључиво је на произвођачима, док надлежне институције треба да раде контролу да ли је производ у складу са тим стандардима – објаснио је Нешковић.

Он је додао да ће се контрола радити у акредитованим лабораторијама, по акредитованим методама.

Нешковић је подсјетио да се у априлу очекује долазак инспекције Европске комисије из Даблина која ће провјерити да ли је БиХ производњу одређених прехрамбених производа прилагодила стандардима ЕУ.

– Улазак Хрватске у ЕУ 1. јула може да буде успјешан датум за нас ако сваки произвођач буде радио свој посао – закључио је Нешковић.

Замјеник директора Агенције за ветеринарство БиХ Зоран Ђерић информисао је чланове Парламентарног форума за европске интеграције о припремама дијаграма свих институција укључених у провођење службених контрола хране.

Парламентарни форум за европске интеграције чине комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ, Народне скупштине Републике Српске и Парламента Федерације БиХ.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *