Регион

Америка шаље специјалце на Косово?

016260

До ескалације сукоба на сјеверу Космета могло би доћи већ на прољеће, без обзира на резултат бриселских преговора Ивице Дачића и Хашима Тачија, премијера Србије и Косова.

Србијански медији објавили су да на то упућује најава из Форт Брига у Америци да ће на Косово и Метохију стићи 525. борбено-извиђачка бригада. Та јединица требало је да иде у Авганистан, али је план промијењен, па је одлучено да дође на Косово, да буде дио КФОР-ове Мултинационалне бригаде „Исток“ и замијени припаднике Америчке националне гарде и резервисте из ове земље.

Ово је први пут да на Косово из Америке стиже једна борбена јединица, односно специјалци који су обучени за ратовање у најтежим условима у Авганистану.

Пуковник Хавијер Брунсон, командант 525. борбено-извиђачке бригаде, рекао је „да ће његова бригада на Косову остати девет мјесеци, да не очекује сукобе и да ће његови војници сарађивати с локалним становништвом и локалним званичницима“.

Ипак, Срби страхују да Американци долазе да, заједно са Нијемцима, који су прошле године послали своје оклопне специјалце и „јежеве“ за уклањање барикада, силом натјерају Србе на сјеверу Покрајине да се интегришу у независно Косово.

На озбиљност ситуације указује и Раденко Недељковић, начелник Косовскомитровачког округа, који је рекао да би сваког тренутка сукоби могли ескалирати у мултиетничком насељу Брђани. Иначе, у Брђанима Албанци, уз здушну помоћ Косовске полицијске службе и уз прећутну сагласност међународне заједнице, граде на десетине кућа и стамбених објеката, отимају српску земљу, протјерују Србе и покушавају да се инфилтрирају у сјеверни дио Косовске Митровице.

Нагађа се да ће САД и Нјемачка силом натјерати Србе да се интегришу у независно Косово

„Безбедносна ситуација је крајње тешка и експлозивна, ескалација је могућа већ овог пролећа. Албанци покушавају да нам, освајањем Брђана, дођу иза леђа и угрозе опстанак Срба у Косовској Митровици, питање је још колико ће српски народ све то моћи да толерише“, каже Недељковић и наглашава „да се Приштина куне у Ахтисаријев план, а да се ни њега не придржава“.

По Ахтисаријевом плану, насеље Брђани је део општине Сјеверна Косовска Митровица и у овом дијелу града ништа се не може градити без дозвола надлежних општинских служби.

„Албанци то не поштују, по налогу из Приштине, узурпирају српску земљу, насељавају се у делу града где никада нису живели и свакодневно провоцирају сукобе“, додаје Недељковић.

Мирко Милосављевић из Зубиног Потока каже да ће бити немира уколико Дачић договори нешто што не би значило останак сјевера Космета у саставу Србије.

„Ако смо издржали 13 година, морамо издржати и сада, има међу нама неких који би пристали на све што им Београд или Приштина кажу, али 99 одсто Срба ни по коју цену неће под Тачијеву чизму и томе ће се супротставити свим средствима“, закључио је Милосављевић. (Вести.онилине)

Беспилотна летјелица

На сјеверу Космета се, како тврде Срби у Лепосавићу, 28. фебруара срушила беспилотна летјелица, која је, како се верује, снимала погранично подручје са Србијом и локације око Јариња. Летјелица је пала недалеко од планинских и слабо насељених села ове општине, у подножју Копаоника.

„Одмах је стигло неколико хеликоптера КФОР-а који су надлетали ово подручје, слетали и узлетали и потом нестали“, каже један житељ Лепосавића.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *