Вијести, Регион

Србија за Дејтон, Српска против признања Косова

35048_vest_dodik-dacic-2

Предсједник Рерпублике Српске Милорад Додик нагласио је да ће на заједничкој сједници влада Српске и Србије бити разговарано о економској сарадњи и реализацији пројекта договорених на претходним сједницама.

Србија трајно остаје на позицији да је Дејтонски споразум основ државне архитектуре БиХ, док је Република Српска ријешена да настави да онемогућује да Сарајево призна једнострано проглашену независност Косова, поручили су данас у Бањалуци премијер Ивица Дачић и предсједник РС Милорад Додик.

Дачић је на конференцији за новинаре након састанка, који је био увод у заједницку сједницу влада Србије и РС, подсјетио да је Дејтонски споразум настао захваљујући великој дипломатској иницијативи некадашњег руководства Србије и да је донио мир.

„Наш став је непромјенљив. Никада нећемо вршити притисак на РС и тражити да промијени став о развноправности народа и ентитета у БиХ“, истакао је Дачић.

Он је Додика упознао и са детаљима преговарачког процеса Београда и Приштине.

Дачић је објаснио да за Србију тај дијалог остаје статусно неутралан и да нико из ЕУ то није довео у питање.

„На сваком састанку са Кетрин Ештон и Хашимом Тачијем почињем тиме да Србија сматра преговоре статусно неутралним, али са друге стране морамо да предузимамо кораке да нормализујемо односе, јер је немогуће да останемо у овако замрзнутом стању“, навео је Дачић.

Он је додао да током тог преговарачког процеса у Бриселу никада није поменуто питање БиХ као тема којом се треба бавити.

 

Додик је рекао да је Српска непоколебљива у подршци државној политици Србије када је ријеч о Косову, и да то, између осталог, значи да Бањалука неће признати независност Косова.

„Што се тиче признавања Косова, Република Српска остаје на позицији непризнавања и ми ту сагласност у БиХ нећемо дати. Интегритет и суверенитет Србије је тим једностраним проглашењем доведен у питање и Република Српска не може да призна једнострано признање, имајући у виду и унутрашњу коституцију БиХ“, рекао је Додик.

 

На питање новинара да ли ће као један од политичара одговорних за будућност БиХ слиједити храбре искораке које је Дачић начинио у Бриселу, Додик је одговорио коментаром да би волио да се то питање постави у Сарајеву. „Слажем се да Бакир Изетбеговић и Златко Лагумџија треба да виде да је Дачић храбар и то подрже. Надам се да ће неко од ваших колега поставити то питање политичарима у Сарајеву“, казао је Додик.

Он је, такође, рекао да је у разговору са Дачићем, осим са бриселским дијалогом, упознат и са детаљима везаним за евроинтеграције Србије, које РС у потпуноси подржава. „Очекујемо да ће преговарачки процес кренути и да ће Србија успјешно проћи кроз сва поглавља и постати чланица ЕУ“, рекао је Додик.

 

Предсједник Српске је рекао и да Српска нема ништа против да Србија одржава заједничке сједнице влада са ФБиХ или Савјетом министара, јер је то дио политике нормализације односа у региону. Дачић и Додик су се сагласили да би наредна сједница двију влада требало да буде одржана у другој половини године у Србији.

Централна тема на састанку двије владе биће област енергетике. На столу су и раније почете активности на изградњи крака гасовода „Јужни ток“ и пројекат Подриње, у којем учествује 14 општина са обје стране Дрине. Предвиђено је и потписивање Меморандума о разумијевању Влада Српске и Србије о рјешавању имовинско-правних односа између Србијагаса и Гас промета из Источног Сарајева. Биће потписан и меморандум двије владе о јачању веза српске матице и дијаспоре. Биће потписан и Споразум о сарадњи између Министарства просвјете и културе Српске и ресорног министарства Србије.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *