Вијести, Регион

БОРС: Жртве рата се злоупотребљавају

121792

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Пантелија Ћургуз изјавио је данас да поједини лидери из Сарајева настављају да тешко злоупотребљавају жртве из протеклог грађанског рата, а да су се томе придружиле и неке невладине организације из Београда.

„Чланови невладине организације `Жене у црном` из Београда сваке године долазе на комеморацију у Сребреници, а нису се удостојили да присуствују парастосу у Братунцу за 3.267 убијених Срба са подручја Подриња“, рекао је Ћургуз новинарима у Бањалуци.

Он је осудио и најављени бициклистички поход из Београда преко Лознице. „Они долазе у Сребреницу као да не знају да су Срби убијени на својим огњиштима“, истакао је Ћургуз.

Предсједник Одбора породица погинулих бораца БОРС-а Станислав Јунгић рекао је да бошњачки лидери из Сарајева и поједини представници међународне заједнице не поштују српске жртве због неких својих интереса и политичких циљева.

„Шестог јула у Братунцу ми смо обиљежили страдање Срба из Подриња, а нико из међународне заједнице није се удостојио да присуствује овом парастосу и ода почаст невиним жртвама“, рекао је Јунгић.

Он је додао да је свима, па и међународној заједници, познато да је „Насер Орић као командант 28. муслиманске дивизије спалио 110 српских села у Подрињу и да је под његовом командом убијено више од 3.000 Срба, али се и данас налази на слободи“.

„Са оваквим двоструким аршинима нема, нити може бити помирења у БиХ, а Републику Српску ћемо сачувати, јер су за њу погинули српски младићи“, рекао је Јунгић, чији је син 1993. године погинуо у околини Сребренице као припадник Војске Републике Српске.

Он је осудио најављену бициклистичку трку из Београда до Сребренице и долазак представника навладине организације „Жене у црном“, који никад нису присуствовали помену српским жртвама.

Предсједник Предсједништва БОРС-а Дражан Перендија рекао је да се још не зна тачан број погинулих Бошњака у Сребреници, истичући да је потребно да се дође до истине ради помирења на овом просторима.

„Муслимански војници који су се пробијали кроз српске положаја као наоружана колона према Тузли и палили српска села били су легитиман војни циљ, као што важи правило у свим ратовима“, рекао је Перендија.

Он је поручио да Срби никад неће напустити Републику Српску и просторе на којима вијековима живе.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *