Вијести, Регион

Срби нису заинтересовани за љетовање у Хрватској: Само 1.800 људи уплатило аранжмане

slikacitava.php

Београд, Загреб – У Србији је у великој мјери опало занимање туриста за љетовање у Хрватској, показују крајем јула подаци водећих туристичких агенција из Србије које продају аранжмане за љетовалишта на Јадрану.

Како је за Хину изјавио директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић, до сада је аранжмане за неко од љетовалишта на хрватском приморју уплатило мање путника него што се раније очекивало и процјењивало, што по његовим ријечима показује да је “занимање за Хрватску као љетну дестинацију значајно опало”.

– Наиме, подаци говоре да је само око 1.800 путника до сада уплатило аранжмане за хрватско приморје. Највише туриста се опредељује се за Истру, а мањи део односи на туристе који су изабрали боравак на острвима. Тај податак говори, супротно очекивањима, да ће се број српских туриста смањити у односу на прошлу годину – рекао је за Хину Сеничић.

Према његовој процјени, до краја сезоне може се очекивати “не више од 3.000 до 3.500 српских туриста у Хрватској” који ће путовати посредством туристичких агенција у Србији.

Процјене на почетку сезоне биле су да ће током љета агенције у Србији у Хрватску одвести 5.000 до 7.000 људи кроз класичну туристичку понуду.

Туристички радници у Србији немају података нити поузданих процјена колико туриста индивидуално и у властитом аранжману путује на љетовање у Хрватску, али кажу и да “нема било каквих уочљивих промјена у протоку српских туриста преко границе након уласка Хрватске у ЕУ”.

Према Сеничићевим ријечима националне асоцијације туристичких агенција Србије и Хрватске добро сарађују, али би сарадња туроператора обје стране могла бити боља.

– Мислим да би озбиљнија сарадња хрватских и српских туроператора дала боље резулатате, али је потребно да се обје стране одреде да тај процес функционише на исти начин на који се сарађује и на другим љетним дестинацијама – рекао је Сеничић, истакавши да националне асоцијације туристичких агенција Србије и Хрватске имају јако добру сарадњу и “доста раде на успостави већег међусобног повјерења и повећању промета туриста у оба правца”.

Међутим, Сеничићев је утисак да ове године рекламна кампања Хрватске као туристичке дестинације у Србији “није била позиционирана на прави начин”, али и да постоје и други разлози, прије свих економски.

– Утисак је да ипак највећи проблем заправо јесу доста високе цијене смјештаја на хрватском приморју, супротно тренду у туристичкој индустрији Медитерана – каже Сеничић, сугеришући да у сваком случају треба имати на уму и глобалне учинке привредне кризе.

Сличан став имају и у туристичким агенцијама, али осим цијена, сугеришу и да политичке прилике значајно придоносе смањеном занимању за масовнији организовани одлазак српских туриста у Хрватску.

У агенцији “Филип травел” Хини је речено да се продаја аранжмана за Јадран своди на индивидуалне аранжмане и углавном је ријеч о Истри – Ровињу, Поречу или Умагу, док се током године и изван сезоне туристи највише занимају за велнес и спа хотеле у Опатији и Истри, а ти се аранжмани најбоље и продају.

– Занимање несумњиво постоји, али су цијене на хрватском приморју – рецимо у поређењу с Грчком, а посебно с грчким острвима – осјетно више и људи на то, напросто, тржишно реагују – рекла је за Хину ПР “Филип травела” Невена Стефановић.

Она каже да је, за разлику од претходних година, већ током овогодишњег сајма туризма у Београду било видљиво да хрватско приморје на србијанском тржишту није конкурентно с цијенама у поређењу с Грчком, Турском и другим дестинацијама на које српски туристи масовније путују.

Према ранијим подацима, Хрватска је туристима из Србије, иако географски најближа, тек седма дестинација по избору за годишњи одмор и броју регистрованих одлазака.

Српском је тржишту, према занимању туриста, и даље најинтересантнија Истра, Кварнер те острва, посебно Хвар и Корчула.

Грчка је већ годинама на првом мјесту по избору србијанских туриста, а процјене су да у иностранству годишње љетује између 800.000 и милион грађана Србије, од којих око 600.000 путује преко туристичких агенција, а остали у властитим аранжманима. Око 70 одсто их љетује у Грчкој, а слиједе Турска, Шпанија која је ове године траженија од Египта, затим Тунис, Бугарска, Црна Гора и Хрватска.

Међу водећим србијанским агенцијама њих петнаестак у својој понуди имају хрватско приморје и острва, али и крстарење Јадраном, а међу водећим по броју и разноврсности аранжмана су агенције Кон Тики, Филип травел, Одеон ворлд, Понте, Белви, Сабра.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *