Вијести, Регион

Шид: Гуске доносе профит

Владимир Кањух из Шида пронашао уносну рачуницу у узгоју живине: Ове сезоне добро сам прошао са гушчићима које сам продавао на пијаци по цени од 400 до 500 динара, а једно јаје за 150 динара.

ШИД – Када је пре две године Владимир Кањух из Шида набавио три гуске и гусана, домаће беле расе, и придодао их јату јапанских патака, које узгаја већ две деценије, није ни слутио да ће му тај хоби донети вишеструку корист. Зато ускоро планира да повећа јато.

На овим просторима гуске се узгајају, али не интензивно као у неким другим крајевима Србије, где има водотокова. Међутим, Кањух каже на почетку разговора, док показује бело јато које се шепури двориштем, да није погрешио.

– Гуске су се веома добро „уклопиле“ у друштво патака, које сам чак искористио да легу гушчиће. Када су гуске почеле да носе јаја, патке су већ биле у фази разлежавања, тако да сам један део гушчијих јаја ставио под патке које су, заправо, излегле гушчиће – наводи Владимир.

Већ почетком априла јато гусака се увећало новим подмлатком који је почео брзо да напредује. Наш саговорник признаје да се данас гуске више не могу екстензивно узгајати као некада, мада се он труди да им даје што мање концентроване готове хране. Концентратом их храни, предочава Кањух, у прве четири недеље живота и када почне перје да им расте, прелази искључиво на кукуруз и траву.

Обична одрасла домаћа гуска није захтевна и лако се узгаја, тежи просечно око шест – седам килограма, а снесе између 50 и 60 јаја. Један део јаја употреби за даљу репродукцију, а други део за продају.

– Ове сезоне добро сам прошао са гушчићима које сам продавао на пијаци по цени од 400 до 500 динара, а једно јаје за 150 динара. Јаја су посебно била тражена уочи Ускрса, јер су због величине, веома погодна за осликавање у разним техникама – додаје Владимир.

Кањух напомиње да засад није „чупао“ гуске и одлагао перје, али ако би се појавио неко заинтересован да га откупи, била би то додатна корист. С обзиром на то да је незапослен, вели Кањух, сваки динар добро дође.

Кањух на време уводи унука у посао са пернатим љубимцима

Кањух на време уводи унука у посао са пернатим љубимцима

ЛЕКОВИТА МАСТ

Гушчије месо је веома укусно, за маст се сматра да је лековита, јер се користи против кашља и бронхитиса код деце, а надалеко цењена гушчија џигерица тежи између 500 и 800 грама. Наравно, није занемарљива ни корист од перја.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *