Вијести, Свијет

Украјина војнике који су спасавали главе преласком у Русију оптужује за – дезертерство

СА ВЕЛИКОМ СТРЕПЊОМ И РИЗИКОМ СЕ КУЋИ СЕ ВЕЋ ВРАТИЛО 180

  • „Ми смо већ пре четири дана знали да су момке из четврте чете – око 35 војника који су се пробили из окружења – више од 12 сати испитивали „сбу-овци“ (Служба безбедности Украјине). Зато што су оставили технику и оружје. Назвали су их издајницима и рекли да им прети казна од 10 година затвора“ – открио је један украјински официр
  • „Добро је – нагласио је – ако их на лицу места не убије Национална гарда, па да кажу да су погинули у борби. Шта је требало, у рукама да носе технику? Она се већ две недеље пржи на сунцу без горива. О муницији и да не причам“

       

УКРАЈИНСКИ војници које су опколили устаници уз границу с Русијом нису дочекали појачања из Кијева и решили су 4. августа да потраже уточиште у Русији.

        Овде, поред градића Гуково у Ростовској области,  438 војника одмах је добило храну, воду, чисту постељину, могућност да се окупају.

        Њихов камп се налази на 300 метара од места где су привремено смештене избеглице које су побегле од ватре можда тих истих војника. 

        Већ пола године, сваки дан по цео дан кијевска пропаганда указује и војницима и цивилима на „главног непријатеља“  – Русију.

        Сада, кад су се нашли у Русији, украјински војници почињу другачије да гледају на догађаје. 

         „Ми не ратујемо с Русијом, примили су нас као своје, пружили су нам склониште – прича војник Дмитриј. – Командант батаљона нам је рекао да дођемо овде, да ће нас прихватити“.

        Русија, иако доследно брани интересе Руса у Украјини, није учесник војног конфликта.

        У Украјину је послато 180 војника који су желели да се врате у домовину.

        Али, многи се плаше да се врате, јер се плаше репресије.

        А ако се не врате, могле би да страдају њихове породице. 

        О томе говори један од украјинских официра који су прешли у Русију.

         „Ми смо већ пре четири дана, у четвртак, знали да су момке из четврте чете – око 35 војника који су се пробили из окружења – више од 12 сати испитивали „сбу-овци“ (Служба безбедности Украјине).

        Зато што су оставили технику и оружје. Назвали су их издајницима и рекли да им прети казна од 10 година затвора“ – рекао је официр.

        По његовим речима, тим војницима не дозвољавају да се чују са рођацима, „обећавају“ им велике проблеме.

         „Добро је ако их на лицу места не убије Национална гарда, па да кажу да су погинули у борби. Шта је требало, у рукама да носе технику? Она се већ две недеље пржи на сунцу без горива. О муницији и да не причам“ – додао је украјински официр.

         „Ми нисмо ни имали избора. Зато смо и ризиковали и кренули преко границе у Русију. Хвала Богу, нахранили су нас и помогли рањеницима. Мислили смо да неће преживети“ – истакао је официр и додао да су им на руској страни дали одећу и телефоне да позову најмилије.

Украјина војнике који су спасавали главе преласком у Русију оптужује за - дезертерство

Украјина војнике који су спасавали главе преласком у Русију оптужује за – дезертерство

„Ако се вратим кући – готово. Нећу више у рат. Ни своје нећу да пустим. Од мене је доста“ – истакао је официр украјинске армије.

Онима који су нешто раније спасавали главе преласком у Русију, па се вратили кућама, све се то већ догодило: и вишесатна испитивања у СБУ, и претње члановима породице, и подигнуте оптужнице за „дезертерство“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *