Вијести, Регион

Радојичић: Суд БиХ “мезимче” Међународне заједнице

031547

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић оцијенио је да међународна заједица није реаговала на одлуку Европског суда за људска права у Стразбуру у случају “Мактоуф и Дамјановић против БиХ”, јер је Суд БиХ “њено мезимче”.

Радојичић је истакао да се сада показало да Суд БиХ не зна радити и да не примјењује закон како треба.

Он сматра да би предсједник Суда БиХ Медџида Кресо требало да поднесе оставку, с обзиром да су доведене у питање готово све пресуде за ратне злочине за протеклих десет година.

Радојичић је за АТВ појаснио да парламент Српске не може смијенити предсједника Суда БиХ, те је сада терет оцјене на Високом судском и тужилачком савјету БиХ, који би морао нешто да предузме код оваквог међународног шамара правосудном систему БиХ.

Он је поновио да одлука Европског суда за људска права у Стразбуру у случају “Мактоуф и Дамјановић против БиХ” представља шамар Суду БиХ који је изрицао пресуде и Уставном суду БиХ према коме су ишле апелације.

“Ова одлука показује да смо били у праву када смо прије неколико година указивали на проблеме у правосуђу БиХ, о нефункционисању или бесправном функционисању институција”, истакао је Радојичић.

Он је додао да је ово важно за оне који су пресуђени, који су пред Судом БиХ суђени примјеном Кривичног закона из 2003. године, али и за будуће случајеве суђења за ратне злочине, односно који ће се закон примјењивати.

Говорећи о усвајању Закона о матичном броју у Представничком дому, Радојичић је рекао да је овај закон могао бити донесен и прије годину дана, а СДА ће одлучити шта ће бити у Дому народа, јер има контролни пакет у Клубу Бошњака.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *