Вијести, Свијет

Рогозин: Ниједна држава на свијету не може данас да удари на Русију, а да не буде кажњена

008465

Замјеник руског министра одбране Јуриј Борисов, задужен управо за модернизацију наоружања, изјавио је недавно да ће Русија кроз неколико година имати супербрзо високопрецизно оружје. Аналогно оружје разрађују убрзаним темпом и главни конкуренти Американци, који планирају да га добију у периоду од 2018. до 2025. године.

“Било би глупо да ми сједимо и дријемамо, јасно је да и ми радимо на далеко бржем и много прецизнијем наоружању”, каже Борисов. Он додаје да су разрада и прављење таквог наоружања врло скупо и много је јефтиније направити ефикасне системе за борбу против непријатељских ракета.

Да би илустровао колико је важно улагати новац у модерно наоружање, руски потпредсједник владе Дмитриј Рогозин је на једној конференцији у Москви казао да више од десет година у САД раде на концепцији удара са оружјем које не носи атомске главе али може да уништи основне инфраструктурне објекте. Једна америчка “ратна игра” наводно је показала да САД могу за првих шест сати рата да униште до 90 посто руских ракета.

“Лани је у Пентагону била дискусија у којој су тамошњи експерти тврдили да помоћу три и по до четири хиљаде високопрецизних ракета САД могу за шест сати да униште основну руску инфраструктуру па послије тога Русија не би могла да пружи отпор”, испричао је Рогозин.

Ова његова “шок информација” прије свега је била намијењена – домаћим скептицима! Наиме, у Русији није мали број опозиционара који сматрају да би било корисније за земљу да се новац уложи у “потребније програме”, а не у војску. Тако мисли и Алексеј Кудрин, бивши министар финансија Русије, који је и дошао у сукоб са Дмитријем Медведевим управо због различитих ставова око војног буџета.

Рогозин каже да се америчкој опасности може супротставити само тако што ће се направити аутономно оружје које не зависи од савремених телекомуникацијских технологија које могу бити за пар минута избачене из рада. Дакле, Русији је потребан технолошки скок у ракетном и атомском програму, истиче Рогозин који не скрива да у модерним технологијама Русија заостаје у односу на Америку и најразвијеније западне земље, али се то може надокнадити тако што ће се концентрисати сви научни потенцијали. Управо сада он и руководи војноиндустријским сектором као што је у вријеме Стаљина то радио Лаврентије Берија.

Упозоравајућа Рогозинова анализа добила је велики публицитет и узбудила многе. Реаговали су и из Министарства одбране Русије.

“Ниједна држава на свијету не може данас да удари на Русију, а да не буде кажњена. Немогуће је уништити у кратко вријеме 90 одсто наших стратешких атомских снага. Атомски арсенал Русије остаје гарант безбједности земље”, изјавио је замјеник министра одбране РФ Анатолиј Антонов.

Руски потенцијални противници одлично знају да је довољно да до њих долети и само десет посто ракета са атомским главама које би ту територију претвориле у пакао. Не говоре случајно ракетни експерти да земљу која има двеста ракета са атомским главама нико не смије да нападне

“Паметно оружје”

Због тога што вјерују у ефикасност високотехнолошког оружја, Американци смањују копнене снаге. Русија такође не жели да заостане у прављењу “паметног” оружја. Недавно је у Подмосковљу министар одбране Сергеј Шојгу разгледао роботизовану војну технику и беспилотне летјелице. Више од 30 руских компанија показало је своја достигнућа у овој области.

Пет опасности за Русију

 

Према Рогозину, Русији пријете пет опасности. Прва је конфликт са земљом чији је технолошки ниво виши него Русије.Такав рат би се водио “без контакта”. Друга опасност долази од тога да непријатељ сличних могућности као Русија, на вријеме сконцентрише снаге и стекне предност на важним деловима фронта. Трећа опасност су локални ратови слични онима у Авганистану и Чеченији као и супротстављање тероризму. Четврта опасност је слаба заштита веома дугачке руске границе. Пета опасност би могла бити заоштравање борбе за ресурсе на Арктику гдје руски објекти за добијање нафте и гаса могу бити нападнути од диверзаната.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *