Вијести, Регион

Сви му се чуде: Чисти цео свој крај зa „џ”

Аутор: Д. Максимовић

Стефан Ђалић (20), један наизглед обичан момак, сваког дана наизглед обичан, сваког дана може се видети како скупља смеће и чисти Улицу Париских комуна. Mеђу комшијама, овај младић изазива дивљење, али и чуђење, а Стефан каже да то ради зато што жели да крај у коме живи буде чист. За чишћење не добија ни динар, већ све ради из добре воље.

ВОЉА – Захваљујући управо овом двадесетогодишњаку Улица Париских комуна без премца је у граду када је у питању чистоћа. Отприлике по два сата дневно, Стефан проводи сакупљајући смеће и чистећи улазе зграда.

Стефан Ђалић

– Ружно је када је смеће разбацано по граду, а поготову ми смета када то морам да гледам испред своје зграде, у својој улици. Зато сам лепо решио да учиним нешто у вези са тим и пре неколико месеци почео сам свакодневно да чистим. – прича Стефан Ђалић.
Овај момак је свакако један од ретких који може свима да послужи као пример. Ниједан папир или пикавац Стефану не могу да промакну.
– Своје слободно време одлучио сам да искористим тако што ћу радити нешто корисно, да нам свима буде лепше и боље. Узмем пластичну кесу, кренем полако и купим све смеће које нађем. Није ми тешко јер знам да ће улица бити чиста и да ће свима нама који ту живимо бити лепше – каже Ђалић.
Комшије су најпре биле изненажене, нису знале зашто то ради. Онда им је Стефан објаснио да је њихов комшија и да то ради из чисте добре воље. За то што улицу одржава чистом Стефана нико не плаћа ни динар.
– Зашто би ме плаћали? Чистим кварт у коме живим, који волим, где ми је лепо и то је све. Људима је то чудно, не знам зашто. Имам слободног времена и боље да га искористим на прави начин, него да дангубим – прича овај момак.
Међутим, Стефан се не зауставља само на чишћењу свог кварта.
– Неколико пута сам очистио и Ђачко игралиште на Кеју, а у томе ми је помогао другар. Битно је да град буде чист и да будемо поносни на њега. – каже Стефан Ђалић.

Стиже и да ради и да учи

ВРЕМЕ – Иначе, Стефан Ђалић завршио је Економску школу, смер угоститељски техничар. Уписао је психологију на Филозофском факултету и од јесени креће на предавања. Упркос томе, има времена и да ради и тренутно је на пробном раду у једном новосадском хотелу. „Све се може постићи када постоји добра воља и када нешто желиш. Не сматрам да ја радим било шта необично и посебно”, скроман је Стефан.

Извор: 24 сата

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *