Вијести, Регион

Мајкл Кирби: Вашингтон не тражи од Србије да наруши своје односе са Русијом или да их нема уопште

АМЕРИЧКА КОМПАНИЈА „ФРИПОРТ” СЕ УВЕЛИКО ШУЊА ОКО РТБ „БОР”

  • „Када је у питању америчка подршка, одговор је „да”, имате нашу политичку подршку. Када ме питате да ли је она безусловна, морам да вам кажем, желимо да вас подржимо, али и ви морате да урадите свој домаћи задатак”

         АМЕРИЧКИ амбасадор у Србији Мајкл Кирби рекао је да је посета премијера Александра Вучића САД била веома успешна, како у политичком, тако и у пословном смислу.

         Он је за РТС поручио да Вашингтон не тражи од Београда да нарушава или нема односе са Русијом.

         Кирби напомиње да један од резултата Вучићеве посете вест да ће „Џенерал електрика„ 11. јуна имати састанак са српским компанијама које желе да производе делове за њих, што је, како оцењује, врло брзо.

         „Као што знате, „Џенерал електрик„ производи различите ствари, од медицинске опреме, ветро-турбина, мотора за авионе и још много тога. Они траже српске компаније које ће производити одређене делове”, наводи Кирби.

         Према његовим речима, дугорочније гледано, може доћи до озбиљније сарадње са компанијом „Фрипорт” која улаже у бакар.

         „Ове године, они ће уложити скоро 19 милиона долара у истраживање и развој производње бакра у Србији. Ко зна, можда ће ове године направити и неки озбиљнији уговор са топионицом у Бору”, рекао је Кирби у интервјуу за РТС.

         Амерички амбасадор напомиње да је компанија Ен-си-ар већ у Србији, и да ће ове године запослити још неколико стотина људи.

         „У сваком случају, постоје неке ствари које се могу брзо урадити и неке за које ће бити потребно време”, додаје Кирби.

         На питање – да ли је подршка САД европским интеграцијама Србије безусловна или се очекује нешто заузврат – Кирби узвраћа да Вашингтон не тражи од Београда да нарушава или нема односе са Русијом.

         Он сматра да је Србија окренута Западу, у смислу где људи покушавају да добију образовање, где одлазе да раде и живе.

         „У погледу стила живота, Србија је западна земља, али има своје источне и православне корене, значи није или – или”, додаје Мајкл Кирби.

         „Када је у питању америчка подршка, одговор је „да„, имате нашу политичку подршку. Када ме питате да ли је она безусловна, морам да вам кажем, желимо да вас подржимо, али и ви морате да урадите свој домаћи задатак”, објашњава Кирби.

Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби

Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби

Кирби закључује да то подразумева напредак у владавини права, у борби против корупције, настојања да се српско правосуђе учини бржим и транспарентнијим, као и решавање неких питања са Косовом.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *