Вијести, Свијет

Филип Хамонд: Москви треба показивати „црвену линију”, али је не треба провоцирати

„ЗАБРИНУТИ СМО ШТО РУСИЈА РАЗВИЈА ДОКТРИНУ АСИМЕТРИЧНИХ БОРБЕНИХ ДЕЈСТАВА”

         БРИТАНСКЕ власти не сматрају да се претпоставке о руској инвазији на Украјину морају неизоставно остварити – изјавио је Филип Хамонд.

         Шеф британске дипломатије је у интервјуу Би-би-си рекао: „Постојали су неки забрињавајући сигнали да се повећава ниво активности руских снага, као и сепаратиста које контролише Русија. Наш став је овај: нема несумњивих доказа да ће неизбежно доћи до напада са стране Русије или сепаратиста”.

         Према Хамондовим речима, ово ипак не значи да је Владимир Путин одустао од „могућности развоја ситуације по војном сценарију”.

         Хамонд је нагласио да је званични Лондон „забринут због тога што Русија развија доктрину асиметричних борбених дејстава”. Додао је да Москва такву тактику примењује на истоку Украјине и да је поставила”, а да у Калињинградској области држи „крајње велики број ракета”.

Филип Хамонд

Филип Хамонд

Британски министар се заложио да САД и ЕУ поводом Русије делују „веома пажљиво” и указао да то треба да се односи и на америчку намеру да на територији Европе инсталирају додатне ракете:

„НАТО, с једне стране, треба да Русији демонстрира способност да држи црвену линију преко које се не сме прелазити, а са друге – да избегава непотребне провокације у односима са Москвом”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *