Вијести, Регион

Холанђани сумњиче Американце, Британце и Французе да су дозволили да Сребреница падне

ПОДОЗРЕВАЈУ ДА СУ СЕ МЕЈЏОР, ШИРАК И КЛИНТОН У МАЈУ `95 О ТОМЕ ТАЈНО ДОГОВОРИЛИ

         ХОЛАНДИЈА ће затражити објашњење од Сједињених Држава, Британије и Француске у вези са медијским наводима да су ове три државе у мају 1995. године наводно постигле тајни договор о обустави ваздушних напада на српске положаје око Сребренице, о чему Холанђани, задужени за заштиту енклаве, нису били обавештени, пренео је портал Дачњуз.нл.
         Наиме, на холандској телевизији НПО 2 у понедељак увече емитован је документарни филм „Зашто је Сребреница морала да падне“ у којем су приказани амерички документи објављени 2013. године, а за које се каже да говоре о одлуци САД, Француске и Британије из маја 1995. године о обустави ваздушних напада УН, навео је НЛ Тајмс.

         Холандска министарка одбране Џенин Хенис рекла је данас да ће затражити објашњење тим поводом, пренео је портал Дачњуз.нл.

         Морам и желим да разговарам о томе са нашим савезницима. Не могу да игноришем оно што смо видели на телевизији“, рекла је она.
         О наводном тајном договору великих сила огласио се и тадашњи холандски министар одбране Јорис Ворхуве рекавши да је за то сазнао тек пре неколико месеци, анализирајући документа које је пре две године објавио бивши амерички председник Бил Клинтон, пренео је НЛ Тајмс.

         Према његовим речима, Холандија никад није била обавештена о тој одлуци, док је холандска влада веровала обећању Уједињених нација да ће ваздушни напади, ако буде потребно, моћи да се изведу у року од два сата.
         Како је рекао Ворхуве, холандске снаге у Сребреници су девет пута тражиле ваздушну подршку, али УН нису постигле коначан договор о томе све до 10. јула.
         Одговорни за такву одлуку били су, како тврди Ворхуве, британски премијер Џон Мејџор, француски председник Жак Ширак и председник САД Бил Клинтон.
       

Холанђани сумњиче Американце, Британце и Французе да су дозволили да Сребреница падне

Холанђани сумњиче Американце, Британце и Французе да су дозволили да Сребреница падне

Британија и Француска су, према његовим речима, нарочито инсистирале на обустави ваздушних удара због тога што су снаге генерала Ратка Младића крајем маја 1995. држале више од 300 британских и француских војника као таоце, пренео је НЛ Тајмс.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *