Вијести, Свијет

Русија бојкотује Парламентарну скупштину ОЕБС због забране Наришкину да уђе у Финску

ХЕЛСИНКИ СЕ ОДЛУЧИО ЗА ЗАБРАНУ ПОД ПРИТИСКОМ БРИСЕЛА И ВАШИНГТОНА

         РУСКА делегација неће путовати у Хелсинки на заседање Парлементарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу, изјавио је председник Државне Думе Русије Сергеј Наришкин.

         „Руска делегација неће учествовати у раду седнице која ће бити одржана у Хелсинкију“ — рекао је Наришкин. По његовим речима, то је израз руског протеста „против самовоље, против кршења начела демократије и парламентаризма“.

         Раније у среду Министарство иностраних послова Финске саопштило је да Наришкину неће бити омогућен улазак у ту земљу ради учествовања на седници Парламентарне скупштине ОЕБС.

         „Лицима укљученим у састав руске делегације ради учешћа на седници ПС ОЕБС која ће бити одржана следеће недеље Хелсинкију, укључујући Наришкина, неће бити дозвољено да уђу у Финску“ — саопштио је представник МИП Финске Веса Хакинен.

         Он је појаснио да је Наришкину, с обзиром да се председник доњег дома руског парламента налази на црном списку лица ЕУ, забрањен улазак на целу територију Шенгенске зоне, пренела је агенција Интерфакс.

         Кремљ је забрану Наришкину да уђе у Финску оценио као „скандалозан и неприхватљив“ потез, рекао је новинарима портпарол председника РФ Дмитриј Песков.

         Песков је напоменуо да је председник Државне Думе намеравао да отпутује у Финску не због разговора о билатералним односима, већ на међународни догађај – седницу Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу.

         „Зато ту забрану сматрамо неприхватљивом“ – истакао је портпарол Кремља.

Председник Државне Думе Русије Сергеј Наришкин

Председник Државне Думе Русије Сергеј Наришкин

Одлуку о забрани уласка на територију Финске за петоро чланова руске делегације донета је под грубим притиском Брисела и Вашингтона, изјавио је Наришкин.

„У уторак увече смо сазнали да су власти Финске, под грубим притиском Брисела и Вашингтона, ускратиле легитимно право петорици чланова руске делегације да учествују у раду Парламентарне скупштине ОЕБС“ — казао је Наришкин. По његовим речима, у руској делегацији постоји сагласност да је недопустиво да се смањује њен ниво на том заседању, тим пре тако важном јер је посвећено 40-годишњици потписивања Хелсиншке декларације. Управо зато, нагласио је Наришкин, руска делегација одлучила је да колективно не путује на заседање.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *