Вијести, Свијет

Петар Порошенко: У Уставу Украјине неће бити никаквог „посебног статуса“ Донбаса

ЕКСПЕРТИ ПРОЦЕЊУЈУ ДА ОВО ВОДИ ДИРЕКТНО – НАСТАВКУ ГРАЂАНСКОГ РАТА

  • БАСУРИН: Иако нас украјинска армија непрекидно провоцира, наша Републиканска гарда непрекидно подиже своју борбену спремност. Већ сада је припремљена да нападачу не само пружи одлучан отпор него и да му нанесе разоран удар. Наравно, уколико Кијев започне нову активну фазу ратих дејстава“

         ПРОМЕНЕ Устава Украјине предвиђају децентрализацију власти, али не и било какав „посебни статус Донбаса“. Тога нема и неће бити. То су гласине – изјавио је Петар Порошенко.

         Председник Украјине је нагласио: „Предлажемо једино да Устав предвиди могућност специфичног начина остваривања права на локалну самоуправу у неким административним јединицама  Доњецке и Луганске области. А то ће бити регулисано посебним законом“.

         Могућност коју Порошенко има на уму биће – како тврде кијевски медији – унета у „прелазне и завршне уставне одредбе“. Чак наглашавају да је то наводно била сугестија Венецијанске комисије.

         Експерт Захар Виноградов поводом Порошенковог наступа је упозорио:

         „Таква позиција онемогућава реализацију споразума Минск-2. Луганска и Доњецка Република овакве промене Устава Украјине неће прихватити. Грађански рат ће се наставити“.

         Неколико сати након Порошенкове поруке Доњецку и Луганску која фактички значи „ничему се не надајте“, други човек у војном врху ДНР – Едуард Басурин – поручио је званичном Кијеву:

         „Иако нас украјинска армија непрекидно провоцира, наша Републиканска гарда непрекидно подиже своју борбену спремност. Већ сада је припремљена да нападачу не само пружи одлучан отпор него и да му нанесе разоран удар. Наравно, уколико Украјина започне нову активну фазу ратних дејстава“.

Украјински председник Петар Порошенко

Украјински председник Петар Порошенко

У ДНР и ЛНР су, иначе, исмејали Порошенкову тврдњу да се на територији Донбаса налази – ни мање, ни више! – чак 200.000 војника Руске Федерације. Ова тврдња је доведена у директну везу са његовом склоношћу „да цугне“ и са „белим мишевима“…

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *